`Türk lirasında rahatlama yaşanabilir`

Ekonomistler, son dönemde gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybına paralel volatilitesini artıran Türk Lirası’nda önümüzdeki dönemde rahatlama öngörüyor.

14.12.2016 Cuma 12:38

Güncelleme : 14.12.2016 Cuma 13:05

Ekonomistler, son dönemde gelişen ülke  para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybına paralel volatilitesini artıran  Türk Lirası’nda önümüzdeki dönemde rahatlama öngörüyor.

Küresel piyasa uzmanları son dönemde dolar karşısında aşağı yönlü  baskı ile karşılaşan Türk lirasının önümüzdeki dönemde olası performansına  ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

London Capital Group (LCG) Piyasa Stratejisti İpek Özkardeşkaya, "Son  zamanlarda, Türkiye'de yaşanan siyasi belirsizlikler, Avrupa ve Amerikan  hisselerine karşı artan iştah ve Fed'in faiz artırmaya hazırlanması Türk lirası  ve Türk piyasalarında belirgin bir satış baskısı yarattı.  Ancak, sene sonuna  doğru, uluslararası piyasalarda sakinleme bekliyoruz.” dedi.

Türk lirası üzerindeki baskının önümüzdeki dönemde hafifleme  olasılığının olduğunu belirten Özkardeşkaya, “OHAL'den çıkış, başkanlık  referandumu için tarihin belirlenmesi ve Merkez Bankasının aldığı tedbirler  dahilinde, Türk lirasında bir rahatlama görebiliriz.” ifadelerini kullandı.

TL 2017'NİN İLK ÇEYREĞİNDE DEĞERLENEBİLİR

ABD merkez bankası Fed’in faiz kararının Türk lirasının yakın vadedeki  performansını büyük oranda etkileyeceğini belirten Capital Economics Kıdemli  Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson, “Türk lirasında son dönemdeki  satışlar ABD’nin daha sıkı bir para politikası izleyebileceği beklentisi ile  gerçekleşmişti. Yakın zamanda bunun karşılığında lirada görülen artış ise  politika yapıcıların buna karşılık bir eylemde bulunabileceği beklentisiyle  gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Jackson, Türk lirasının değerinde görülen volatilitenin  enflasyona olan etkisinin endişe kaynağı olduğunu belirtti.

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio  ise bu yılın sonu için dolar/lira kurunun 3,50 seviyesinde gerçekleşmesinin  beklendiğini, fakat önümüzdeki dönemde liranın dolar karşısında bir miktar değer  kazanabileceğini belirtti.

Maggio, “2017’nin ilk çeyreğinde 3,35 civarına doğru bir düşüş  bekliyoruz. Diğer faktörlerin aynı kalması halinde OHAL’den çıkış Türk lirası  için pozitif olur.” değerlendirmesinde bulundu.

MERKEZ GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAYA DEVAM EDECEK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya dün Türkiye Bankalar Birliğinde (TBB) yaptığı sunumda döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla, döviz arz ve talep  gelişmelerinin yakından takip edilerek gerekli önlemlerin alınmaya devam edileceğini vurgulamıştı.

Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar  sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık  durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale  edilebileceğini ifade eden Çetinkaya, "Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye  kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla; Türk Lirası karşılığında  bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından  dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacaktır." açıklamasında bulunmuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

Altın fiyatlarında son durum ne?

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?