Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar`da değişiklik

Türev araç işlemleri Türkiye’de yerleşik kişilerce yalnızca SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla yapılabilecek.

03.07.2017 Cuma 09:47

Güncelleme : 03.07.2017 Cuma 10:15

Kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı  hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemleri, Türkiye’de yerleşik  kişilerce yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş  kuruluşlar aracılığıyla yapılabilecek.

Türk parasının kıymetini korumaya yönelik mevzuatta düzenlemeye  gidildi. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'da Değişiklik  Yapılmasına Dair Karar'a göre, kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı  hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemleri, Türkiye’de yerleşik  kişilerce yalnızca SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla  yapılabilecek.

Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların dış ticaret rejimi esasları  dahilinde Türkiye'ye ithali ve ihracı serbest olacak. Standart ve standart dışı  işlenmemiş kıymetli madenlerin, ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan  verilmesi yeterli olacak, ithalat ve ihracat rejim, karar ve yönetmelikleri  uygulamayacak. Standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin  ihracatında ilgililerin talebi durumunda, 99/13812 sayılı Bakanlar Kurulu kararı  ile yürürlüğe konulan "İhracat, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz  Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında  Karar", "2008/6 sayılı İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve  Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç  İstisnası Hakkında Tebliğ" ile "2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu karan ile  yürürlüğe konulan Dahilde İşleme Rejimi Kararı" ve bunlara dayanılarak yayımlanan  düzenlemeler uygulanabilecek.

Söz konusu talepleri inceleyip sonuçlandırmaya Ekonomi Bakanlığı  yetkili olacak. Standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali yalnızca, Merkez  Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli  Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılacak.  Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve  standart dışı işlenmemiş kıymetli madenleri üç iş günü içinde borsaya teslim  etmek zorunda olacak.

Türkiye’de yerleşik kişilerin, kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı  işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araçları yalnızca SPK  tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla almaları ve satmaları serbest  olacak.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak