`Türk şirketlerinin borç yükleri arttı`

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s, "Türk şirketlerinin dolar ve euro borç yükleri Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle artış kaydetti" dedi.

09.03.2017 Cuma 11:44

Güncelleme : 10.03.2017 Cuma 07:21

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından, Türk şirketlerinin dolar ve avro cinsinden borç yüklerinin Türk lirasında son dönemdeki değer kaybı nedeniyle artış kaydettiği ancak Türk şirketlerinin mevcut döviz rezervlerinin ve sermaye akışlarının kur baskısının etkilerini azalttığı açıklandı.

AA muhabirine Moody’s’in Londra’daki merkezinden yapılan açıklamada, “Türk şirketlerinin tarihsel olarak dolar ve avro cinsinden borç yükleri Türk lirasında son dönemdeki değer kaybı nedeniyle artış kaydetti. Fakat bunun değerlendirdiğimiz birçok şirket üzerindeki etkisi, sağlam seviyedeki Türk lirası dışındaki rezervler ve dışarıdan gelen Döviz cinsinden sermaye akışları ile azalıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Moody’s’in yatırımcı servisi ayrıca 7 Mart tarihinde yayımladığı bilgi notunda, Türk lirasındaki değer kayıplarının finans dışı şirketler için negatif kredi unsuru olduğu belirtilmesine rağmen, “Derecelendirilen şirketlerin çoğunluğu için Döviz borcu yönetilebilir seviyede” değerlendirmesinde bulunulmuştu.

Bilgi notunda, geçen yılın sonu itibariyle Türkiye’nin yerel bankalarının finans dışı şirketlere verdiği kredilerin toplamda 149 milyar dolara ulaştığı belirtilirken, bu seviyenin 2010 yılında 74 milyar dolar olduğu hatırlatılmıştı.

Moody’s’in açıklamasında, “Döviz nakit bilançosu ve uzun vadeli ödeme profili derecelendirdiğimiz şirketlerin çoğunluğu için baskıyı azaltıyor. Ancak azımsanamayacak sayıda şirketin gelirleri ve sermaye akışları Türk lirası cinsinden, borçlarının çoğunluğu ise Döviz cinsinden. Türk Lirası’ndaki değer kaybı şirketlerin son yıllarda kazandığı esnekliğin bir kısmının azalmasına neden oldu.” ifadeleri kullanılmıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından hafta başında AA muhabirine yapılan açıklamada ise Türk bankalarının iyi sermayelendirilmiş durumunu koruduğunu, bölgedeki ülkelerle olan karşılıklı ilişkilerde yaşanan toparlanmanın ise önümüzdeki dönemde turizm sektörünü olumlu yönde etkileyebileceği bilgisi aktarılmıştı.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 2,3 büyümesinin beklendiği, 2018 yılında ise büyüme hızının yüzde 3 seviyesine yükselmesinin öngörüldüğü kaydedilmişti.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü