Türkiye, AB ve OECD`ye büyümede fark attı

Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yakaladığı büyüme oranıyla Avrupa Birliği ülkelerinin tamamını geride bırakırken, OECD`de de zirveyi bırakmadı. AB üyesi 28 ülkenin bu dönemdeki büyüme ortalaması yüzde 2,4, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkelerinin yüzde 2,6 olarak gerçekleşirken, Türkiye yüzde 7,4 ile bu rakamları 3`e katladı.

11.06.2018 Cuma 11:35

Güncelleme : 11.06.2018 Cuma 12:52

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat)  ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, geçen yılı  yüzde 7,4'lük güçlü büyüme performansıyla tamamlayan Türkiye, bu ivmeyi ilk  çeyrekte de sürdürdü.
 
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, söz konusu  oranla OECD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.
 
Aynı dönemde Avro Bölgesi'nde büyüme yüzde 2,5, AB'de yüzde 2,4  olarak gerçekleşirken, Türkiye'nin büyüme performansı söz konusu oranların 3  katına ulaştı.
 
Avrupa'da yılın ilk çeyreğinde en fazla büyüme kaydeden ülke Letonya  oldu. Letonya söz konusu dönemde yüzde 5,1 büyüme başarısı yakaladı. Bu ülkeyi  yüzde 5 ile Polonya ve Slovenya, yüzde 4,7 ile Macaristan izledi. Öte yandan,  Danimarka ekonomisindeki yüzde 0,5'lik daralma dikkati çekti.
 
Yılın ilk çeyreğinde Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Hollanda  yüzde 3, Almanya yüzde 2,3, Fransa yüzde 2,2, İngiltere ise yüzde 1,2 büyüdü.
 
TÜRKİYE, OECD'DE DE LİDER
 
Türkiye ekonomisi ocak-mart döneminde büyüme başarısıyla 35 üye  ülkeden oluşan OECD bölgesinde de lider konuma yükseldi. Söz konusu dönemde,  OECD'nin ortalama büyümesi yüzde 2,6 olurken, dünyanın en güçlü ekonomisi ABD  yüzde 2,8 büyüme gösterdi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak