`Türkiye, ihracatının 200 milyar doların üzerinde olduğunu görecek`

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, "Serbest bölgelerde yapılan ihracat, transit ticaret, mikro ihracat ve e-ticaret gibi kalemlerin de ihracat hesaplamalarına eklenmesiyle Türkiye, gerçek ihracatının 200 milyar doların üzerinde olduğunu rahatlıkla görecek" dedi.

14.02.2019 Cuma 11:23

Güncelleme : 15.02.2019 Cuma 09:34

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)  Başkanı İsmail Gülle, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Gaziantep'te, ihracat  hesaplama yönteminde yapılan değişiklik, Türkiye'nin dış ticaret ajandasında  önemli yere sahip Afrika ile yapılan ticaret, ABD yaptırımlarının Venezuela ile  yapılan ticarete etkisi ve 2019'da Türkiye'nin stratejik hedeflerine yönelik, AA  muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yeni yıl itibarıyla uygulamayı  başlatmasının ardından özel ticaret sisteminden genel ticaret sistemine  geçtiklerini hatırlatan Gülle, bundan sonraki  süreçte dünyanın birçok ülkesinde  kullanılan bu sistemin Türkiye'de de kullanılacağını söyledi.

Gülle, yeni sistemin ihracatın reel olarak ne kadar olduğunu ve  nerelere gittiği  konusunda kendilerine daha iyi fikir vereceğini anlatarak,  "Hesaplama içerisinde serbest bölgelerde yapılan ihracat, transit ticaret, mikro  ihracat ve e-ticaret gibi kalemlerin de ihracat hesaplamalarına eklenmesiyle  Türkiye, gerçek ihracatının 200 milyar doların üzerinde olduğunu rahatlıkla  görecek." diye konuştu.

"ABD YAPTIRIMLARI VENEZUELA İLE TİCARETİ SINIRLI DÜZEYDE ETKİLER"

ABD'nin bazı ülkelere uyguladığı ekonomik yaptırımlara ilişkin de  değerlendirmelerde bulunan Gülle, şöyle devam etti:

"Önümüzde ciddi bir İran örneği var. Biz bunun ihracatımızı nasıl  etkilediğini biliyoruz. Türkiye komşuyla (İran) ticaret yapamaz konumda. Çok  rahatlıkla dış ticaretimizi geliştirebileceğimiz halde elimizin, kolumuzun bağlı  olduğunu görüyoruz. İran ile ilgili süreç bizi ciddi anlamda tutuyor. Çünkü  İran'dan enerji alıyoruz, almak istiyoruz ve belki de daha fazla almak durumunda  kalabiliriz. Biz bugün Türkiye'nin ürettiği her türlü ürünleri satabileceğimiz  bir pazara, seçili ürünlerle ticaret yapıyoruz. İran'da durum böyleyse tabii bu  Venezuela ile yaptığımız ihracat, ithalatı da etkileyecektir. ABD'nin  Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlar, Venezuela ile yaptığımız dış ticareti  sınırlı düzeyde etkiler."

"AFRİKA'YA DAHA FARKLI BAKMAK LAZIM"

Son dönemde Türk ihracatçıların endişelendiren Afrika ülkelerinin  kendi aralarında Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) kurma  anlaşmasına konusuna da değinen Gülle, bu durumun uzun yıllardan beri kıtada  aktif olarak faaliyette bulunan Türkiye'yi pek etkilemeyeceğini ancak yatırım  anlamında farklı yöntemler geliştirebileceklerini ifade etti.

Gülle, konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Türkiye ihracatının, 500 milyar dolarlık Afrika'nın ithalatından  aldığı pay 15 milyar dolar.  Yani yüzde 1,5 seviyesinde bir ihracatımız var.  Dolayısıyla biz bunu artırmalıyız. Türkiye insani konularda kıtada yaptıklarıyla  birçok  ülkenin ilerisinde ancak bu avantajı  karşılıklı ticarete henüz  çeviremedik.  Afrika'da serbest ticaret bölgesi kurulması bizi pek fazla  etkilemez çünkü  biz burayla ilgili yapılacak işleri yıllardan beri yapıyoruz.  Bizim bundan sonraki süreçte Afrika'ya çok ciddi bir şekilde odaklanmamız, oraya  bir çıkarma yapmamız gerekiyor. Biz kıtadaki sektörleri teker teker analiz  ederek, bu ülkelerden ne alınır, ne satılır bunları çalışıyoruz. Afrika ile olan  ticaretimizi en kısa sürede ikiye katlama arzusundayız. Eğer bunu yapabilirsek  Afrika'daki mevcut durumda da ticaret yapabiliriz."

Dünyanın gruplaşıp, kutuplaştığını anlatan Gülle, "Bugün AB,  Amerika,ve Afrika'da gördüğümüz bu gruplaşmalar dünya ticaretinde satışta ciddi  bir şekilde satış tercih sebeplerinin oluşmasına neden olacak. Bu yüzden bundan  sonraki süreçte buraya (Afrika) yatırım yaparken daha farklı bakmak lazım. Belki  bu pazarlarda dışarıdan satarak değil de içeriden üreterek satma gibi bir yöntemi  geliştirerek büyütebiliriz." şeklinde konuştu.

"KANADA PAZARINA YOĞUNLAŞMALIYIZ"

Türkiye'nin hedef pazarlarını genelde dış ticaret açığı verilen  ülkelerden oluştuğunu dile getiren Gülle, "2019'da Çin, Hindistan, Rusya ve  Meksika pazarlarına odaklanmaya, bu pazarlarda yoğunlaşmaya ve strateji  geliştirmeye devam edeceğiz. 2019'da en önemli söylemlerimizden biri 'ihracatta  sürdürülebilirlik ve yenilik' olacak." diye konuştu.

Gülle, Türkiye'nin Kanada'nın ithalatından hiç pay almadığını da  tespit ettiklerini bildirerek, "Kanada pazarında çok rekabet ettiğimiz Avrupa'da,  Almanya'ya, Fransa'ya satıp pazar lideri olduğumuz kalemlerde Kanada'nın  ithalatından hiç pay almadığımızı tespit ettik. Demek ki bu pazara daha çok  yoğunlaşmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma