`Türkiye, İslami finansın merkezi olabilir`

İslami Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı ve Finans Direktörü Zamir İkbal, Türkiye’nin İslami finans konusunda yaptığı çok sayıda girişimle, bu alanda önemli bir konuma geldiğini belirterek, "Türkiye, güçlü bankacılık sektörü, coğrafi konumu ve devletinin desteğiyle İslami finansta bir merkez haline dönüşebilecek potansiyele sahip." dedi.

16.05.2018 Cuma 11:17

Güncelleme : 16.05.2018 Cuma 15:23

İslami Kalkınma Bankası Başkan  Yardımcısı ve Finans Direktörü Zamir İkbal, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti  Kazan’da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, borçlanmaya dayalı geleneksel finans  sisteminin çok sayıda probleme sahip olduğunu söyledi.
 
Geleneksel finans sisteminin istikrarsız olması nedeniyle çok sayıda  mali kriz yaşandığını ifade eden İkbal, "Risk paylaşımı ve varlık tabanlı İslami  finansın ise bu anlamda daha istikrarlı ve risklere daha dayanıklı olduğu çok  sayıda çalışmada ortaya konmuştur." dedi.
 
İslami finans anlayışına daha derinden bakıldığında, ekonomik ve  sosyal adaletin de yüceltildiğinin görüldüğüne işaret eden İkbal, "Zekat gibi,  fakirlere de yardımın esas alındığı unsurlar nedeniyle İslami finans, daha etik  ve sosyal açıdan daha sorumlu bir sistemdir." ifadesini kullandı.
 
"İSTANBUL’DA İSLAMİ FİNANSLA İLGİLİ ÇOK SAYIDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR"
 
Zamir İkbal, Türkiye’nin İslami finans konusunda yaptığı girişimleri  son derece olumlu bulduğunu ifade ederek, "Türkiye, Dünya Bankası’na bu konuda  yardım ediyor. Borsa İstanbul’da da Dünya Bankası Küresel İslami Finans  Geliştirme Merkezi açıldı. İstanbul’un, İslami finansın merkezi olması için çok  sayıda çalışma yürütülüyor." diye konuştu.
   
Daha önce Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi  Direktörlüğü görevini de yürüten İkbal, İslami finansın merkezi olabilmek için  zinde bir mali piyasaya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Türkiye, İslami finans konusunda yaptığı çok sayıda girişimle bu  alanda önemli bir konuma geldi. Türkiye, güçlü bankacılık sektörü, birçok küresel  piyasada kendini geliştirmesi, Avrupa’ya yakın coğrafi konumu ve devletinin de  desteğiyle İslami finansta bir merkez haline dönüşebilecek potansiyele sahip.  Döviz kurunda son dönemde yaşananlara rağmen Türk hükümeti, İslami finans  konusunda attığı ve atacağı adımlarla bunu güçlü bir şekilde destekliyor."

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü