Türkiye devlerin iştahını kabartıyor!

Elektrik ihtiyacının yüzde 33’ünü yenilenebilir enerjiden sağlayan İtalya, bu alanda Türkiye ile ortak çalışmak istiyor. Türkiye’nin enerji alanında gerçekleştirdiği çalışmaları ABD de dikkatle takip ediyor.

03.05.2017 Cuma 10:15

Güncelleme : 03.05.2017 Cuma 15:20

Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden birisi olan İtalya, otomotiv ve tekstil gibi güçlü olduğu sektörlerden sonra şimdi de enerjide Türkiye'deki çalışmalarını artırmak istiyor. Sözcü'ye özel açıklamalar yapan İtalya Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Türkiye'de stratejik olarak belirledikleri 3 sektörden birisinin enerji olduğunu belirtti. İtalya ve Türkiye'nin enerji potansiyelinin benzer olduğuna dikkat çeken Mattiolo, yenilenebilir enerji başta olmak üzere pek çok alanda iki ülke için fırsatların olduğunu söyledi.

HEDEFLERİ AŞTIK

Geçen şubat ayında Türkiye-İtalya Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Komitesi'nin (JETCO) toplandığını hatırlatan Mattiolo, delegasyon başkanlarının iki ülke ekonomi bakanlarının olduğunu ve iki ülke arasında 2-3 önemli işbirliği sağlanabilecek sektör belirlendiğini kaydetti.

Bunlardan birinin enerji ve yenilenebilir enerji olduğunu ifade eden Mattiolo, “İtalyan ve Türk firmaları arasında işbirliklerinin olmasını istiyoruz. Türkiye'deki akıllı şebekelerin gelişiminde halihazırda bu sektörde faaliyet gösteren İtalyan firmaları var. Türkiye'deki belediyelerin özellikle çevre koruma ve enerji tasarrufu konusunda çok dikkatli çalışmalar sürdürdüğünü biliyoruz. Küçük ve orta ölçekli firmalarımız kendi çaplarında çok teknolojik ve inovatif çözümler üretiyor. Bu firmalarla Türk firmalar arasında kısa vadede işbirliği sağlanmasını istiyoruz” dedi. İtalya'nın enerji politikalarının Avrupa Birliği ülkeleriyle örtüştüğünden bahseden Mattiolo, enerjide koydukları hedeflere tek tek ulaşmaya başladıklarını söyledi. Mattiolo, sözlerine şöyle devam etti:

“Tüm ulusal enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin etme stratejisine kârlı olarak ulaştık. Hatta şöyle söyleyebilirim, yüzde 20'yi aşarak yüzde 33 yenilenebilir enerjiye ulaştık. Enerji çeşitliliği ve verimliliği sağlamak gibi ortak değerler, paydalar ve hedefler üzerinden iki ülkenin hareket ettiğini düşünecek olursak bu iki ülke arasında bu alanda yapılabilecek işbirliği alanı çok.”

İKİ ÜLKE TİCARETİNDE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

İtalya Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, şu anda İtalya'nın Türkiye'nin üçüncü ticari partneri durumunda olduğunu söyledi. Mattiolo, “İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2016 yılının sonu itibarıyla 18 milyar Euro civarındaydı. İki ülkenin de amacı çok hırslı, 2030 yılına kadar bu hacmi 30 milyar Euro'ya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun üzerinde çalışmak için vaktimiz var. Enerji buna ulaşmada çok önemli bir etken olacak” dedi.

DENİZDEKİ ARAMA FAALİYETLERİNE ABD'LİLER TALİP

Türkiye’nin enerji alanında gerçekleştirdiği çalışmaların ABD’den dikkatle takip edildiğini söyleyen Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, “Enerji güvenliği konusunda ABD, Türkiye ile ortak çalışmak istiyor ve bölgedeki önemli oyuncular arasında kaybolmak istemediği için de Türkiye’ye önem veriyor. Ayrıca enerji kaynaklarının tamamen ortaya çıkarılmaması nedeniyle de ABD Türkiye’yi fırsat kapısı olarak görüyor. Türkiye’nin denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerine ABD’li şirketler aracı olmak istiyor” dedi.

Elektrikte 2020 yılına kadar 30 milyar TL yatırım ve gazın yüzde 20'sinin hazır bulunması gibi hedeflerin yabancı firmaların Türkiye iştahını kabarttığını söyleyen Çınar, “ABD, Türk işadamları ile özellikle yenilenebilir enerji alanında işbirliği yapmak istiyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi raporunda Türkiye'nin, Orta Asya, Rusya ve Ortadoğu'daki petrol ve doğalgazın Avrupa'ya taşınmasında stratejik öneminin giderek arttığına vurgu yapılmıştı. Ayrıca Türkiye, Avrupa pazarı, Hazar ve Ortadoğu'daki gaz rezervlerine olan yakınlığından dolayı doğalgaz iletiminde stratejik role sahip. Bunun dışında, henüz keşfedilmemiş kaynakların ortaya çıkarılması beklendiği de düşünüldüğünde, ülkemizin bu kapsamdaki önemi daha net biçimde ortaya çıkıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK

Geçtiğimiz haftalarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı “Türkiye’nin Akdeniz’de çok boyutlu sismik ve sondaj stratejisi” resmen start almıştı. Türkiye ilk etapta Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi ile 3 boyutlu sismik aramalar başladı. Ardından Oruç Reis gemisi ile de sismik çalışmalara katılarak aramalara destek verecek.

Türkiye’nin denizde ve karada başlatmış olduğu çalışma enerji stratejisini güçlendirerek dengeleri değiştirmeyi hedefliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma