Türkiye için BRICS fırsatı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın "İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı" sıfatıyla özel davetli olduğu 10. BRICS Zirvesi`nin, Türkiye`nin ekonomik çeşitliliğini artırması ve birlik ülkeleriyle ticari ilişkilerini derinleştirmesi için fırsat oluşturması bekleniyor.

24.07.2018 Cuma 11:36

Güncelleme : 24.07.2018 Cuma 17:05

BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi, 25-27 Temmuz'da, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti  ve ticaret merkezi Johannesburg'da gerçekleştirilecek.
 
Başkan Recep Tayyip Erdoğan da küresel ekonomi, ticaret, yatırım ve finansal iş  birliği konularının ele alınacağı zirveye "İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem  Başkanı" sıfatıyla özel davetli olarak katılacak. Birçok devlet lideri ve iş  dünyası temsilcilerinin hazır bulunacağı BRICS Zirvesi, Erdoğan'ın 24 Haziran  seçimlerinden sonraki yeni dönemde, NATO Zirvesi'nin ardından katılacağı ikinci  uluslararası toplantı olacak.
 
Bu yıl 10'uncusu gerçekleşecek zirve, "Afrika'da BRICS: 4. Sanayi  Devrimi'nde kapsayıcı büyüme ve refah paylaşımı için iş birliği" temasıyla  toplanacak.
 
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Güney Afrika Başkanı  Abubekir Salim, AA muhabirine, 10. BRICS Zirvesi ve Başkan Erdoğan'ın toplantıya  katılımının önemini değerlendirdi.
 
Salim, dünyada ekonomik ve siyasi gücün Batı tekelinden çıkarak Çin ve  Hindistan gibi hem nüfus gücünü elinde tutan hem de ekonomik ve küresel anlamda  söz sahibi olmaya çalışan ülkelere kaydığının görüldüğünü söyledi. Bu süreçte  BRICS'in 2025 vizyonu kapsamında "yeni bir finansal sistem" oluşturarak  üyelerinin birbirini daha fazla desteklemesini sağlayacak bir kurum haline  geldiğini belirten Salim, teşkilatın, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya  Bankası gibi kuruluşların muadili finansal yapılar oluşturmayı planlayan ve bunu  başaran bir birlik olduğunu dile getirdi. Salim, BRICS'in aynı zamanda adil  dağılımın gerçekleştiği yeni bir dünya düzeni hayali bulunan bir kurum olduğunu  ifade etti.
  
BRICS'in IMF ve Dünya Bankasına alternatif olarak görülmesinin birliği  küresel kriz dönemlerinde çok önemli bir konuma getirdiğini vurgulayan Salim,  gelişmekte olan ülkeler için BRICS'in bir çekim merkezi oluşturduğunu anlattı.
 
"BRICS İLE İLİŞKİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ KAÇINILMAZ"
 
Salim, her yıl düzenlenen BRICS Zirvesi'ne üye ülke liderleri dışında  özel statüde devlet başkanlarının da davet edildiğini anımsatarak, şöyle devam  etti:
 
"Türkiye, BRICS üyesi olmamasına rağmen liderler zirvesine özel olarak  davet edildi. Güçlü ve etkin ekonomik yapısıyla nüfuz alanını artıran BRICS  birliğinin daveti, Türkiye ekonomisi için çok önemli bir fırsat olarak  değerlendirilebilir. Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika liderleriyle  bir araya gelerek ikili görüşmelerde bulunacak Erdoğan'ın temaslarında, ekonomik  iş birliklerinin yanı sıra her türlü terörle mücadele konularının da gündeme  gelmesi bekleniyor."
 
Türkiye gibi "Dünya 5'ten büyüktür" tezini ortaya koyan ve ülkeler  arası ticarette milli para birimlerinin kullanılmasını savunan bir ülkenin BRICS  ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizen  Salim, "2030'da BRICS ülkelerinin ekonomik gücünün Batılı ülkelerin toplam  ekonomik gücünü geçeceği tezini göz önüne alırsak, yükselen bir güç olarak  Türkiye de bu sürece katılarak ekonomik çeşitliliğini artırma imkanı ve küresel  güç olma yönünde büyük bir kazanım elde edebilir." dedi.
 
TÜRKİYE'NİN BRICS İLE DIŞ TİCARET HACMİ 60,7 MİLYAR DOLAR
 
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Brezilya, Rusya, Hindistan,  Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yüzde 40'tan,  küresel ekonominin ise yüzde 20'den fazlasını oluşturuyor.
  
Dünya ticaretinde yüzde 17'lik paya sahip BRICS ülkeleri, dünyada  sanayi ürünlerinin üçe birini, tarım ürünlerinin ise yarısını üretiyor.
 
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın geçen yıl dünya  ile toplam dış ticaret hacmi 5,9 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
 
Türkiye'nin ise BRICS ülkeleriyle arasındaki toplam ticaret hacmi  geçen yıl 60,7 milyar dolar oldu. Türkiye'nin bu dönemde söz konusu 5 ülkeye  toplam ihracatı 7,3 milyar dolar olarak hesaplanırken, bu ülkelerden ithalat 53,4  milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
 
Ekonomiden sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise geçen  yıl yaptığı bir konuşmada, BRICS ülkelerince kurulan yeni bir kalkınma bankası  olduğuna işaret ederek, "Onların vereceği projelerden yararlanmak için üye  olunması gerekiyor. Sırf onun için şu anda ciddi ciddi üye olmayı  değerlendiriyoruz." ifadesini kullanmıştı.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı