Türkiye için kritik gün!

Moody`s ve Fitch`in ardından Standard & Poor`s da Türkiye`nin kredi notuna ilişkin bu yılki ilk değerlendirmesini yapacak. Uzmanlar not ve görünümde değişiklik beklemiyor.

07.05.2015 Cuma 10:48

Güncelleme : 08.05.2015 Cuma 17:50

Kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'in ardından bu yıl ilk değerlendirmesini cuma günü yapacak olan Standard & Poor's'tan (S&P) Türkiye'nin kredi notu ve görümünde değişiklik yapması beklenmiyor.

2014 yılı şubat ayında Türkiye'nin "durağan" olan not görünümünü "negatif"e çeviren S&P, bu yıl ki ilk olağan kredi notu gözden geçirmesini cuma günü yapacak.

Ekonomistler, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunda ve görünümde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemediklerini kaydederken, kuruluşun notu (BB+) yatırım yapılabilir seviyenin altında tutmaya ve görünümü ise negatif olarak değerlendirmeye devam etmesini beklediklerini dile getiriyor.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch, 2015 yılı ilk değerlendirmelerinde Türkiye'ye ilişkin kredi not ve görünümlerini korumuşlardı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası'nda, "Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch de Moody's de Türkiye'de sabit tuttular, bence pozitife dönmesi lazımdı. Daha pozitif beklentilerimiz vardı. Ben Standard and Poors'ta da sabit tutmalarının seçimlerden kaynaklanan etki olacağını düşünüyorum. Ama pozitif etkiyi de yılın ikinci yarısında, tamamında... Hepsinde de pozitif etkileri göreceğimize inanıyorum" değerlendirmesini yapmıştı.

'NOT YA DA GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞTİMESİNİ BEKLEMİYORUZ'

Z
iraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz konuya ilişkin değerlendirmesinde, S&P'nin değerlendirmesinin piyasa etkisinin sınırlı kalmasını beklediklerini söyledi.

S&P'nin, Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendirdiği için Fitch ya da Moody's açıklamalarına göre daha iyimser bir ton beklenebileceğini aktaran Yılmaz, 2014 Kasım ayındaki görüşlerin tekrar edilmesini mümkün gördüklerini kaydetti.

Açıklamalarda gelişmekte olan ülkeler için bu yılın en ciddi riskini oluşturan özel sektör döviz pozisyonunun vurgulanacağını dile getiren Yılmaz, "Dış finansman ihtiyacının sürmesi nedeniyle S&P'nin not ya da görünümde değişikliğe gitmeyerek ülke kredi notunu BB+ sabit tutarak görünümü de negatif teyit edeceğini düşünüyoruz" dedi.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı