Türkiye imalat PMI 4 ayın zirvesinde

Türkiye`de imalat PMI endeksi şubatta 49.7’ye yükselerek geçen ekim ayından bu yana en yüksek değerine ulaştı.

01.03.2017 Cuma 09:56

Güncelleme : 01.03.2017 Cuma 12:51

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen Şubat ayı PMI™ anket verileri Türk imalat sektöründe genel anlamda stabilizasyon sağlandığına işaret etti. İmalat üretimi bir önceki aya göre artarken, Üretim Endeksi Ocak 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İstihdam son 7 ayda altıncı kez olacak şekilde yükseldi.

Yeni Siparişler Endeksi nötr düzey 50,0’nin altında kalmasına rağmen son 4 ayın en yüksek düzeyine yükseldi. Son anket verileri girdi fiyatları enflasyonunun geçen yılın Ekim ayından beri gözlenen en düşük değerine gerilediğine işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge  yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir. Ocak’ta 48,7 olarak kaydedilen PMI endeksi Şubat’ta 49,7’ye yükseldi ve 2016 yılı ortalaması olan 48,8 düzeyinin üzerinde kaydedildi.

PMI endeksinin Şubat ayındaki yükselişinde, eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşen mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim ve İstihdam endekslerinin yanı sıra, nötr düzeyin altında kalmasına rağmen artan Yeni İhracat Siparişleri Endeksi büyük ölçüde etkili oldu. Tedarikçilerin Teslim Süreleri Endeksi’nden de hafif bir olumlu katkı geldi. Şubat’ta yeni ihracat siparişleri hacmi son 7 ayda beşinci kez olacak şekilde yükseldi. 

İmalat sektörü istihdamı Şubat’ta artış gerçekleştirdi. Böylelikle istihdam son 7 ayda altıncı kez olacak şekilde yükselmiş oldu. Şubat’ta Mal Alım Miktarı Endeksi nötr değer olan 50,0’ın altında kaldı. Buna karşılık tedarikçilerin teslim süreleri ılımlı bir hızda artmaya devam etti. Türk lirasında son dönemde yaşanan değer kayıpları Şubat ayında imalat sektörünün girdi fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etti. Girdi fiyatları enflasyonu yüksek düzeyde olmakla birlikte üst üste ikinci ay olacak şekilde azaldı ve son 4 ayın en düşük değerinde ölçüldü. İmalatçıların nihai ürün fiyatlarında yükseliş devam etti ancak artış hızı önceki iki aya kıyasla yavaşladı.

All Intellectual Property Rights owned by IHS Markit İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi:

“Şubat ayında 49,7’ye yükselen PMI endeksi Türk imalat sektöründe genel anlamda stabilizasyona yakın olunduğuna işaret etti. Üretimin yükselmesi ve istihdamın yeniden artmaya başlaması umut verici gelişmeler olarak kayda geçti. Son anket verileri aynı zamanda fiyat baskılarının genel olarak yüksek düzeyde kalmaya devam ettiğine, ama enflasyonun önceki aylara kıyasla gerilediğine işaret etti.”

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı