Türkiye’de kentsel dönüşüm ve yeni projeler

Türkiye’nin ilk emlak sitesi Milliyetemlak.com Genel Müdürü Müge Seymen, kentsel dönüşüm ve gayrimenkul sektörüne etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

22.08.2017 Cuma 14:33

Güncelleme : 12.09.2017 Cuma 11:31

Türkiye, 2011 yılında TBMM'de kabul edilen 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı ile kentlerin eskiyen dokularını bozmadan ve çevresel faktörlerden etkilenmeden yaşam alanlarının yenilenmesini amaçlanıyor. Kültürel ve sosyal yaşam alanlarının oluşturulması ve konutların depreme dayanıklı yapıda inşa edilmesini amaçlayan kentsel dönüşüm projesi, ilk olarak 2012 yılında 35 ilde 150 kamu binasının yıkımıyla uygulanmaya başlandı. Önceliğin deprem riski bulunan iller olduğu kentsel dönüşüm projesi, kentlerin görsel ve estetik anlamda yenilenmesi açısından olumlu bir gelişme olmakla birlikte, dayanıksız yapıların yenilenerek can ve mal kaybını önlenmesi amacıyla uygulanıyor.

BİNALAR YENİLENİYOR

Milliyetemlak.com Genel Müdürü Müge Seymen şunları söylüyor: “Kentsel Dönüşüm projelerinin uygulandığı yerleşim alanlarında eski binalara yıkılarak yenileniyor. İnşaat sektöründe konut üretimini hızlandırması emlak piyasasının hareketlenmesine olanak sağlıyor. Yapılan yoğun çalışmalar nedeniyle çevre ve gürültü kirliliğinin en aza indirilmesi amacıyla çalışmalar yapılıyor.” diyor ve kentsel dönüşüm alanları hakkında şu bilgileri ekliyor:“İnşaat atıkları toplanarak dolgu yapılması gereken alanlarda kullanılarak yeniden değerlendirilmesi geri dönüşüme iyi bir örnek. Kentsel dönüşümün yoğunlaştığı bölgelerde ayrıca ağır iş makinelerinin yoğun olarak çalışması nedeniyle yollarda hasar meydana gelmemesi için asfalt güçlendirici çalışmalar uygulanıyor ve bölgelerde, ulaşım sorunu yaşanmaması için devlet ve firmalar işbirliğiyle tedbirler alınmaya devam ediliyor.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM'DE SON DURUM

Araştırmalara göre Türkiye'de ortalama 18 milyon yapının yüzde 67'sinin ruhsatsız ve kaçak olduğu, yüzde 60'ının ise 20 yaşın üzerinde olduğu belirtiliyor. 2012 yılında çıkan kentsel dönüşüm tasarısına göre, ilk etapta 6,5 milyon konutun yenilenmesi öngörülüyor. Kentsel dönüşüm projelerinin 20 yıl içerisinde tamamlanması planlanırken, 2017 itibariyle 1,7 milyon vatandaş riskli alanlarda yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Deprem riski en yüksek şehirlerden biri olan İstanbul, yapılması planlanan kentsel dönüşüm projelerinin büyük bir kısmını içeriyor. İstanbul ile birlikte, birçok büyükşehir belediyesinin geniş kapsamlı kentsel dönüşüm projeleri bulunuyor. Mega İstanbul Projesi bunlar arasında başta geliyor. Mega İstanbul projesi dahilinde 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Avrasya Tüneli, Batışehir, Üsküdar Meydan Düzenlemesi gibi birçok dev proje yer alıyor. İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasında yürütülen kentsel dönüşüm projeleri, şehirde sosyal yaşam alanlarının oluşturulmasıyla birlikte depreme dayanıklı binaların günden güne artmasını sağlıyor. İstanbul'un ardından kentsel dönüşüm projesi açısından yoğun bir değişim gösteren şehirlerin başında İzmir geliyor. İzmir'de Kadifekale ve Yeşildere projeleri tamamlanmış, Uzundere, Ege Mahallesi, Örnekköy, Balıkkuyu ve Bayraklı kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor. Kentsel dönüşüm, şehrin doğal yapısını bozmadan yürütülen projelerle hayata geçiriliyor. Can ve mal güvenliğini ön planda tutan, depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi kentsel dönüşümün genele yayılarak uygulanmasını arttıran en önemli faktörlerin başında yer alıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak