Türkiye`den kritik `yerli` hamlesi!

Savunma sanayiinde büyük atılımlar yapan Türkiye, yerli mühimmat çalışmalarına hız verdi.

16.05.2017 Cuma 10:27

Güncelleme : 16.05.2017 Cuma 13:40

Son yıllarda Türkiye'nin savunma sanayiinde başlattığı yerlileşme çalışmaları başarıyla devam ediyor. Yerli silah, füze, hava savunma sistemi gibi bir çok başarılı çalışmaya imza atan Türk mühendisler bunlar kadar önemli diğer bir unsur olan mühimmatlar konusunda da harekete geçti.

SERİ ÜRETİM BAŞLAYACAK

Türk mühendislerinin ürettiği LGK, MB, NEB, SOM gibi savaş uçaklarından atılan milli mühimmatta seri üretime geçilecek.

2018 sonu itibariyle Hava Kuvvetlerinin envanterinde 14 yerli mühimmat yer alacak. Böylelikle batılı ülkelere yeni silah siparişi verilmeyecek.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın mühimmat envanteri millileşiyor. Halen seri üretimine devam edilen milli mühimmatlar 2017 sonu ve 2018 başında peyderpey olmak üzere Hava Kuvvetleri’nde rafa konulacak.

Bu mühimmatlar arasında milli mühimmatlardan Nüfus Edici Bomba (NEB) ve milli seyir füzesi SOM’un yanı sıra MK-82 ve MK-84 bombaların Hassas Güdüm ve Lazer Güdüm kitleriyle donatıldığı HGK, LGK’nın varyantları ve Minyatür Bomba (MB) bulunuyor. Kaynaklar, Minyatür Bombanın 2018 başında, halen seri üretimi devam eden diğer mühimmatların ise 2017 sonunda Hava Kuvvetleri’nde raflardaki yerini alacağını bildirdi.

TÜRKİYE KENDİ SİLAHINI DA ÜRETECEK

Bu bombalar, çeşitli varyantlarıyla birlikte envantere girdiğinde Hava Kuvvetleri toplam 14 çeşit milli mühimmatla güçlendirilecek. Kimi lazer, kimi GSP ve INS özellikli ama tamamı akıllı olan bu mühimmatların F-4 ve F-16 savaş uçaklarından atılabilir durumda olduğu kaydedildi. Halen operasyonlarda Amerika’dan sipariş edilen mühimmatları kullanan Türkiye, son sipariş de bitirildikten sonra savaş uçağı mühimmatında yeni bir dış alıma ihtiyaç duymayacak hale gelmeyi planlıyor.

HGK KOORDİNATA LGK LAZERE GİDİYOR

MK-82 ve MK-84 türü bombaları, üzerlerine yerleştirilen milli güdüm kitleriyle akıllı bomba haline getiren HGK ve LGK varyantları, 8 ila 10 kilometre uzaklıktaki hedefleri yok ediyor. MK-84’lere ve milli bomba NEB’e (Nüfuz Edici Bomba) takılan Hassas Güdüm Kiti, GPS, INS özellikleriyle verilen koordinatı tam isabet vuruyor. MK-82 ve MK-84’lere takılan Lazer Güdüm Kiti ise, koordinattan bağımsız hareket ederken lazer sıkılmış hedefi imha ediyor. Lazer Güdüm kiti 81 ve 82 varyantları envantere girdi. Yine koordinata giden HGK’ya da lazer başlık takılması çalışması devam ediyor. 2018 ilk çeyreğine kadar bu model de envanterde olacak.

KANATLI MİNYATÜR BOMBA

Hava Kuvvetleri envanterine 2018 başında girmesi beklenen Minyatür Bomba (MB) ise şimdiden düşmana korku salıyor. Halen tasarım aşamasında olan Minyatür Bomba, Hassas Güdüm Kiti’nin tüm özelliklerini taşıdığı gibi, kanatlarıyla uzun mesafelerde etkin sonuçlar veriyor. Hava Savunma Sistemlerine takılmadan hedefe varan Minyatür bombanın etkili mesafesi 100 kilometreye çıkıyor. Boyutu diğer bombalara göre daha küçük olan 110 kg ağırlığındaki MB mühimmatından bir uçak 8 adet taşıyabiliyor. MB, beton delici çok güçlü harp başlığıyla öne çıkıyor. 100 km uzaklıktaki radar üssü gibi hedefleri vuran MB, 60-70 kilometre uzaklıkta ise bir uçak hangarının üst betonunu delip hangara girip içeride patlayabiliyor.

F-35, SOM-J FIRLATACAK

Müşterek Taarruz Uçağı projesi kapsamında Türkiye’ye ilk F-35 teslimatının da 2018’de yapılması bekleniyor. Türk Hava Kuvvetleri envanterine 2020’ye kadar peyderpey 20 tane F-35 uçağı girecek. Türkiye’nin de üretimine dahil olduğu yeni nesil savaş uçağı F-35, milli seyir füzesi SOM-J mühimmatı da taşıyacak. Arazi üzerindeki seyriyle hedeften kopmayan, etkili menzili ise 250 km’ye ulaşan Milli Füze SOM-J şimdiden düşmana korku saçıyor.

UZUN MENZİLLİ FÜZE YOLDA

Tüm bu milli mühimmatın yanısıra UMTAS, Lazer güdümlü varyantı olan L-UMTAS, Cirit gibi milli mühimmatlarıyla da göz dolduran Türk Savunma Sanayii, geçtiğimiz günlerde karadan karaya milli füze Bora’yla göz doldurdu. Alçak ve orta irtifa füzeleri Hisar A ve Hisar O’nun yanı sıra çalışmalar ağırlıklı olarak havadan havaya füzeler konusunda ilerliyor. Aselsan arayıcı başlığı, Roketsan ise füze kısmı üzerinde çalışıyor. Yetkililer, “Şunda milli üretim konusunda yurtdışına bağımlı kaldığımız bir mühimmat kalmadı. Uzun menzilli füzeyi de yaparsak tamamen bağımlılığımız bitecek” diyor. Bu arada birçok ara ülkesi yerli mühimmatlardan satın almak için sıraya girdi.

"
En Çok Okunan Haberler

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

Dolar bugün ne kadar oldu?