`Türkiye`nin başlıca makroekonomik temelleri güçlü`

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başekonomisti Sergei Guriev, Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin dinamik olduğunu gördüklerini ifade ederek, `Türk bankaları oldukça iyi yönetiliyor. Tüm boyutlarıyla baktığımızda, Türkiye`nin başlıca makroekonomik temelleri güçlü` dedi.

02.11.2018 Cuma 13:25

Güncelleme : 05.11.2018 Cuma 09:18

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başekonomisti Sergei Guriev, Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin dinamik olduğunu gördüklerini ifade ederek, "Türk bankaları oldukça iyi yönetiliyor. Tüm boyutlarıyla baktığımızda, Türkiye'nin başlıca makroekonomik temelleri güçlü." dedi.

Guriev, EBRD’nin Londra’daki genel merkezinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yatırımlarının büyük bölümünün yılına göre değişmekle birlikte yüzde 95-98 seviyesinde özel sektöre olduğunu söyledi.

Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin dinamik olduğunu gördüklerini belirten Guriev, "Türk bankaları oldukça iyi yönetiliyor. Tüm boyutlarıyla baktığımızda, Türkiye'nin başlıca makroekonomik temelleri güçlü." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bu yılın sonunda yüzde 3,6, 2019 sonunda ise yüzde 1 seviyesinde büyüme kaydetmesini beklediklerini ifade eden Guriev, "Biz yüzde 1 oranında büyüme tahmininde bulunurken, bunun geçici bir yavaşlama olacağına inanıyoruz. Makroekonomik sistemdeki problemler düzeltilince Türkiye’nin yaklaşık yüzde 4 seviyesinde bir büyüme kaydetmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’DE HANEHALKININ TL CİNSİDEN TASARRUF YAPTIĞINDAN EMİN OLMALIYIZ"

Sergei Guriev, Türkiye’nin jeopolitik ve makroekonomik riskleri ortadan kaldırdıkça ekonomik büyümesinin de ivme kazanacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de daha fazla pragmatizmin hakim olduğunu görüyoruz. Yatırımcıları ikna etmenin en iyi yolu, enflasyonun kontrol altına alındığından emin olmak. Türkiye'nin geniş bir iç pazarı ve sofistike bir finansal sistemi var. Burada asıl önemli olan, halkı TL cinsinden varlıkların güvenilir olduğuna ikna etmek. Türkiye’de hane halkının dolar ya da altın cinsinden değil, TL cinsiden tasarruf yaptığından emin olmalıyız. Bunun gerçekleşmesi için de enflasyonun kontrol altına alınması gerekiyor. Bu çabucak çözülecek bir şey değil. Fakat bunun çözülmesi ve enflasyonun tek hanelere çekilmesi gerekiyor. Bu gerçekleştiğinde Türkiye ekonomisi dış şoklara karşı daha dirençli olacaktır. Bu bizim görmek istediğimiz bir şey..."

Rusya ekonomisindeki gelişmeleri örnek gösteren Guriev, "Bunu başka ülkelerde gördük. Rusya’nın makroekonomik çerçevesi şu anda sağlam. Rus ekonomisi, petrol fiyatlarındaki volatiliteye ya da yaptırımlara dayanabilir. Çünkü enflasyon kontrol altında." ifadelerini kullandı.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?