Türkiye`nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin profili!

Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin en büyük sorunu ekonomik ve siyasi belirsizlikler. Türkiye`den 12 kat hızlı büyüyen 100 şirketten 73`ü önümüzdeki dönemde ilave finansmana ihtiyaç duyacağını belirtti.

26.01.2017 Cuma 13:54

Güncelleme : 27.01.2017 Cuma 14:26

Mithat Yurdakul/ Milliyet Ankara

Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin en büyük sorunu ekonomik ve siyasi belirsizlikler. Türkiye'den 12 kat hızlı büyüyen 100 şirketten 73'ü önümüzdeki dönemde ilave finansmana ihtiyaç duyacağını belirtti. Nitelikli eleman bulmakta zorlanan şirketlerin hangi üniversitelerin mezunlarını tercih ettiği de ortaya çıktı.

TOBB öncülüğünde, TEPAV işbirliği ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlendi. Türkiye 100 Yarışması’nın birincisinin Antalya’dan çıkmasına karşın şirket sayısı sıralamasında ilk sırayı 39 şirket ile İstanbul aldı. Şirketlerin sektörel dağılımını bakıldığında toptan ticaret, 24 şirket ile ilk, gıda imalatı sekiz şirket ile ikinci sırayı aldı.

TÜRKİYE'DEN 12 KAT HIZLI BÜYÜDÜLER

100 şirket, Türkiye’den 12 kat hızlı büyüdü. Türkiye 100 şirketlerinde ortalama istihdam 111 kişi. 100 şirketin 2012-2015 dönemindeki çalışan sayısı yüzde 74,1 artmış. Bu dönemdeki istihdam artışı 4 bin 753 kişi. 100 şirketten kadınlar tarafından yönetilen şirket sayısı ise 4. TOBB, 100 şirketin profiliyle ilgili de bir araştırma yaptı. 100 şirketin toplam çalışanları içinde üniversite ve lisansüstü seviyede eğitime sahip olanların oranı yüzde 34. Şirketler en çok Anadolu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi mezunlarını tercih etti. Yöneticilerin yüzde 49'u üniversite mezunuyken, yüzde 11'i lise mezunu. Şirketlerin hemen hepsinin internet sitesi var. Ancak sosyal medya kullanımı yeterince yaygın değil.

EN BÜYÜK SORUN BELİRSİZLİK

"Son 12 ayda karşılaştığınız ve işlerinizi geliştirmenizi, şu anda olduğunuzdan daha iyi bir finansal durumda olmanızı engelleyen faktörler nelerdir" sorusuna ise şirketler sırasıyla, "ekonomik ve siyasi belirsizlikler", "nitelikli çalışan bulmak, bünyenizdeki nitelikli çalışanları elde tutmak", "artan rekabet" yanıtlarını verdi. Şirketlerin yüzde 73,3’ü, önümüzdeki 24 ay içinde ilave finansmana ihtiyaç duyacağını belirtti. İlave finansman ihtiyacı olan şirketler, bu sermayeyi ağırlıklı olarak yeni teknolojilere ve tesislere yatırım yapmak için istiyor. Çoğu büyüklere alışan şirketlerin 3'te 1'i, yıldız çalışanını işte tutmak için zam yapmaya razı. Şirketlerin yüzde 53'ü çalışanlarına prim verirken, yüzde 15'i bireysel emeklilik, yüzde 3'ü de şirketten hisse veriyor.

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?