Türkiye`nin enerji ithalatı faturası yüzde 14,3 arttı

Türkiye`nin enerji ithalatı faturası ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 artarak 10 milyar 333 milyon 802 bin dolar oldu.

01.05.2018 Cuma 11:34

Güncelleme : 02.05.2018 Cuma 10:08

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'nin yılın ilk  çeyreğindeki toplam ithalatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,7 artışla  61 milyar 901 milyon 619 bin dolar oldu.
 
Geçen yılın ilk çeyreğinde 9 milyar 43 milyon 413 bin doları bulan  enerji ithalatı ise bu yıl ocak-mart döneminde yaklaşık yüzde 14,3 artarak 10  milyar 333 milyon 802 bin dolara çıktı.
 
Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan  Özdemir, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ilk üç ay yüksek seyreden ve  varil başına 75 dolar bandına çıkan Brent tipi petrol fiyatlarının söz konusu  artışın ana sebebi olduğunu belirtti.
 
Özdemir, aynı zamanda doğalgaz faturasının da petrol ürünleri  fiyatlarına bağlı olduğu için geçen yıla oranla artırdığına işaret ederek, "Bu da  Türkiye'nin enerji ithalatını artırıyor. Yani hacimsel olarak değil, değersel  olarak petrol ve uluslararası piyasalardaki enerji fiyatlarına ilişkin bir artış  söz konusu." dedi.
 
Enerji ithalatı faturasındaki artış eğiliminin süreceğini ifade eden  Özdemir, şöyle konuştu:
 
"Yıl sonunda 40 milyar doları aşan bir enerji açığı oluşacağını tahmin  ediyoruz. Mevsimsel faktörler nedeniyle hacimsel olarak ufak bir düşüş  yaşanabilir. Ayrıca enerji ithalatına sadece doğalgaz olarak bakmamak lazım. Bu  faturanın içinde petrol, petrol ürünleri, kömür de var. Sadece petrolde yüzde 90  ithalata bağımlılık var. Ben petrol ithalatında da çok büyük bir değişimin  olmayacağını ve doğalgaz tüketiminde bir azalış olsa da onun törpüleneceğini  tahmin ediyorum. Dolayısıyla, enerji ithalatı faturasında hacimsel oynamalar çok  belirleyici olmaz. Burada asıl önemli olan fiyatların yükselmesi olacaktır."
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma