Türkiye`nin ilk BES robotu geliyor

Oracle işbirliği ile AkıllıBES yapay zeka platformunu geliştirmeye başladı. AkıllıBES robotu, halini hatırını soracak ve yatırımlarına yön verecek.

06.04.2018 Cuma 09:36

Güncelleme : 07.04.2018 Cuma 07:42

Portföy getirileri ve sistemin karmaşıklığından şikayet edilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde akıllı robot dönemi başlıyor. Katılımcıların haklarını doğru kullanmasını sağlamak amacıyla geliştirilen dijital platform AkıllıBES ile Oracle yeni bir işbirliğine gitti. Oracle ile yapay zeka geliştirme platformunu ücretsiz kullanılmasına yönelik yapılan anlaşma kapsamında AkıllıBES, önce yazılı (chat bot) ardından da konuşan bir akıllı robot geliştirecek.15 yıldır finans piyasalarında kariyer yapan ve şimdi Özyeğin Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan AkıllıBES’in kurucusu Onur Yurtsever, Oracle’ın böyle bir platformu ücretsiz olarak kendilerine açmasının çok önemli olduğunu belirtti. Yurtsever, “Türkiye’de yapay zeka çok yeni. Bir makinaya kod dili ile yazmayı, konuşmayı öğretip bir sorun karşısında nasıl davranması gerektiğini kodluyorsunuz. Bu çok ciddi bir alt yapı yatırımı gerektiriyor. Oracle ile işbirliğimiz çerçevesinde, söz konusu yapay zeka oluşumu ile ilk etapta chat bot üzerine bir yazılım yapacağız. Yani kullanıcı AkıllıBES platformunda chat botlar sayesinde yazılı bir destek alacak. Önümüzdeki dönemde de konuşan robot devreye girecek” dedi.
 
KONUŞACAK, TAVSİYE VERECEK
 
Hatta bu akıllı robot kullanıcıya kişilik özelliklerine göre soru soracak. ‘Bugün portföyünün değeri yüzde 3 arttı, mutlu musun? ‘Tebrikler, bir çocuğun olmuş onun adına yeni bir emeklilik hesabı açmak ister misin? Hatta ses tonundan üzüntülü müsün değil misin anlayacak. Akıllı robot daha sonra ise tavsiye vermeye başlayacak. Yılda 6 kez fon değişim hakkını kullanmayan katılımcıyı uyaracak. “Konuşan robotu ilk etapta insanların sevmesini sağlayacağız” diyen Yurtsever, “Bu vatandaşın karışık gelen BES sistemine yaklaşmasını da sağlayacak. Sisteme hala gelmeye korkan vatandaş var” diye konuştu. AkıllıBES platformu için emeklilik şirketleri ile görüştüklerini, anlaştıkları şirketlere bu sistemi açacaklarını kaydetti.
 
HERKES ÖZEL MÜŞTERİ OLACAK
 
Onur Yurtsever, “Emeklilik Sisteminde yılda 6 kez fon dağılım değişiklik hakkımız bulunuyor ve biz bu hakların doğru kullanılmasını sağlayan özel bir finansal algoritma geliştirdik. Böylece fon dağılım değişiklik haklarının kullanılarak getirilerin optimize edilmesini sağlayan bir yazılım olarak AkıllıBES’i geliştirdik” diyerek şirketin kuruluş amacını anlattı. Bu algoritma ile herkesin özel müşteri olacağını ve buna göre hizmet alacağını açıklayan Yurtsever, “Evlenme, çocuk sahibi olma, ev satın alma ve iş değiştirme gibi katılımcıların hayatındaki değişikliklere göre kişiye özel tavsiye sunan AkıllıBES alanında Türkiye’nin ilk dijital platformu. Tüm katılımcıları “hızlı değil güvenli biçimde varış noktasına ulaştırmak” amacında olan platform sadece 5 dakikada emekli olana kadar hiçbir şey yapılmasına gerek kalmayan altyapısı ile FinTech alanında önemli bir inovasyon yaratıyor” dedi.
 
Vatandaşın BES sisteminden uzak kalmasının en büyük sebebi sistemin karışık olması. İnsanlar fon isimlerini bile anlamıyor. Sisteme girenler de getirilerle ilgili şikayet ediyorlar. Onur Yurtsever, “Ama insanlara doğru bilgi verirsen ikna oluyor ve güvenmek istiyor. Bu anlamda otomatik katılımın çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Sistemden yüzde 50’si caydı ama yüzde 50’si de kaldı. Bardağın dolu tarafını görmeli. Sistemde yeni ürünler üretilmeli. Özellikle genç kuşağa yönelik bir şey yapılmıyor. Üniversiteli BES çıkartılabilir” diye konuştu. “Emeklilik planlarını anlamak ve yönetmek bugünkünden daha kolay olmalı. Hatta çok kolay olmalı ve katılımcıları yormamalı” diyen Yurtsever, konuya yönelik şunları söyledi: “Hem daha iyi getiriler sağlamalı hem de piyasa dalgalanmalarında kayıpları azaltacak güvenilir öneriler sunmalı. Bu öneriler yatırım davranışlarına ve hayat evrelerine göre yenilenmeli. İster 100 TL isterse 1000 TL düzenli ödeme olsun artık herkes özel müşteri olmalı ve çok özel hizmet almalı. Doğru zamanda fon dağılım değişiklik haklarını kullanmanın, emeklilik planlarının performanslarını takip etmenin, daha iyi getiriler elde etmenin akıllı, güvenilir ve kolay bir yolu olmalı.”
 
VATANDAŞ 'UĞRAŞMAK' İSTEMİYOR
 
AkıllıBES’in Bireysel Emeklilik Eğilimleri 2018 araştırmasına göre, işlemlerle uğraşmamak için emeklilik planı yaptırmayan ciddi bir kitle var. Araştırmaya göre, sisteme girmek için en büyük çekince yüzde 54,25 ile ‘uğraşmak’ önde geliyor. Araştırmada, devlet katkısı bilinirliliği yüzde 100 çıkarken, fon dağılım değişiklik haklarını kullanma bilinirliliği yüzde 1, başka emeklilik şirketine geçebilmenin bilinirliliği yüzde 2, robot danışman ile oranı yüzde 75,80. Araştırmada bir başka göze çarpan sonuç ise, online ürünlerin karışıklığı ve sürecin parçası olamamak.



Dünya

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma