`Türkiye`nin önünde bir çok fırsat var`

06.02.2015 Cuma 12:15

Güncelleme : 06.02.2015 Cuma 13:01

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, Türkiye gibi ülkelerin halen daha ulaşabilecekleri bir çok fırsat olduğunu söyledi.



Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Dünya Bankası işbirliği ile düzenlenen "Küresel Ekonomik beklentiler 2015: Mali Hareket Alanı Yaratmak ve Kullanmak" başlıklı konferansın açılışında konuşan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, 2015 yılında Türkiye için enflasyonun yüzde 6,2, büyümenin ise yüzde 3,5 olmasını beklediklerini kaydetti.

Raiser, küresel ekonominin ağır aksak ilerlediğini, hali hazırdaki büyüme oranlarının geçmişin daha da altında olduğunu, küresel büyümenin yüzde 3'e yaklaşacağını düşündüklerini söyledi.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE FIRSATLAR VAR

Şu anda tüm gelişmekte olan ülkeler için durumun kriz öncesinde olduğundan çok daha zorlu olduğunu, bunun düşük petrol fiyatları ve kolay finansmana rağmen olduğunu anlatan Raiser, bugün dünyada Türkiye gibi ülkelerin halen daha ulaşabilecekleri bir çok fırsat olduğunu söyledi.
 
Dünyada ülkeler arasında tam olarak eşit olmayan bir toparlanma sürecinden bahsedildiğini anlatan Raiser, petrolün varil fiyatlarındaki 30 dolarlık düşüşten bahsedildiğini, bunun da cari işlemler dengesini yüzde 1,1 puan iyileştireceği anlamına geldiğini dile getirdi.
 
Bu tespiti yaptıktan sonra petrolde yüzde 50 düşüş yaşandığını ve şu anda cari açığın GSYH'ya oranının Türkiye için 2015 yılı sonu itibariyle yüzde 4,1'e kadar düşebileceğini öngördüklerini aktaran Raiser, enflasyonun yüzde 6,2, büyümenin yüzde 3,5 olacağını düşündüklerini ifade etti.

TÜRKİYE HALA DIŞ FİNANSMANA BAĞLI

Mali koşulların Türkiye üzerinde yaratacağı etkinin tam net olmadığını aktaran Raiser, Türkiye'nin halen dış finansmana bağlı olduğunu belirtti. 1995-2011 yılları arasında ihracatın yıllık yüzde 6,8 oranında büyüdüğünü bildiren Raiser, 2012'de ise ihracatın büyümesinin yavaşladığını, yaklaşık yüzde 3-4 arasında olduğunu, bunun da orta dönemde büyüme beklentileri üzerinde bir takım sonuçlar doğuracağının altını çizdi.

Raiser, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, gaz rezervlerinin geliştirilmesi ve daha rekabetçi bir enerji sektörünün geliştirilmesi başlıklarının da halen Türkiye'nin önünde ele alması gereken konular olduğunu kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi