`Türkiye`nin rüzgardaki hedefleri yatırımcı için cazibe kaynağı`

TEİAŞ Genel Müdür Vekili Balanuye "Rüzgar türbini imalatını tamamıyla Türkiye`de yapacak yatırımcıları çekmeye çalışıyoruz. Türkiye`nin ileriye dönük yatırım hedefleri, yabancı yatırımcılar için cazibe kaynağı " dedi.

06.11.2015 Cuma 11:45

Güncelleme : 09.11.2015 Cuma 14:40

Türkiye Elektrik İletişim A.Ş (TEİAŞ) Genel Müdür Vekili İbrahim Balanuye, Türkiye'nin rüzgar türbini imalatı yapacak yerli ve yabancı şirketler için önemli bir potansiyel sunduğunu belirterek, "Türkiye'nin ileriye dönük yatırım hedefleri, yabancı yatırımcılar için cazibe kaynağıdır. Yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için TEİAŞ olarak çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Balanuye, AA muhabirine Türkiye'de rüzgar türbini üretiminin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Balanuye, Türkiye'nin rüzgar enerjisi hedefleri doğrultusunda, dünyadaki belli başlı türbin üreticilerinden bazılarını ülkeye çekmek için çaba harcadıklarını ve şu anda 5 bin megavatlık bir kapasiteden söz edildiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Türkiye rüzgar türbini imalatı yapacak yerli ve yabancı şirketler için önemli bir potansiyel sundu. Türkiye'nin ileriye dönük yatırım hedefleri, yabancı yatırımcılar için cazibe kaynağıdır. Yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için TEİAŞ olarak çalışmalar yapıyoruz. Yatırımcının Türkiye'ye çekilebilmesi durumunda, rüzgarda devletin verdiği bir teşvik rakamımız var, fakat bu rakamlar yerli üretim olmadığı için bugün kullanılamıyor. Bu teşviklerden kendi yatırımcımızın da yararlanmasını istiyoruz, teknolojik yatırımı yapan dış şirketler de 5 bin megavatlık ciddi bir kapasiteden yararlanabilir. Geçmişte var olan ancak işletmeye alınmayan kapasitemiz de dikkate alındığında, çok ciddi bir kapasitemiz var, bunun yatırımcıları teşvik edeceğini düşünüyoruz."

'ÇANTACILIK ETİK DEĞİL'

Hem rüzgar hem güneş enerjisinde, sektörü engelleyen "çantacılık" olayını da değerlendiren Balanuye, bunun etik olmadığını ifade etti.

Zaten sınırlı olan enerji kapasitelerinin hayata geçirilmesinde engel oluşturan "çantacılık"ı ortadan kaldırmak için çaba harcadıklarını belirten Balanuye, "Hem rüzgar hem güneş enerjisinde, sektöre engel oluşturan 'çantacılığı' önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bakanlık ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu olarak periyodik kontrol etapları oluşturulup, çantacılıkla mücadele edilebilir" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun Türkiye'nin 2023 rüzgar enerjisindeki hedeflerinin 20 bin megavat kurulu güç olarak belirtmiş ve bu hedefe ulaşmak için yılda 1 bin 950 megavatlık, yani 2 milyar dolarlık rüzgar yatırımının gerçekleşmesi gerektiğini ifade etmişti.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?