TÜSİAD`dan seçim açıklaması!

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Erol Bilecik, "Seçim tarihinin haziran olarak belirlenmesinden dolayı, iş dünyası 6 ay kazanmış oldu. Seçimlerin ardından bir an önce ülke gündemi tekrar ekonomi olmalıdır." dedi.

25.04.2018 Cuma 16:54

Güncelleme : 26.04.2018 Cuma 09:18

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD)  Başkanı Erol Bilecik, TÜSİAD Genel Merkezi’nde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent  Tüfenkci'nin katılımıyla düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada,  geçen hafta alınan erken seçim kararının Türkiye açısından en iyi sonuçlara  vesile olması dileğinde bulundu.
 
Küresel ekonominin krizi atlatması ve tekrar büyümeye başlamasıyla,  yurt dışında uzun zamandır olağanüstü ölçüde genişlemeci olan politikaların  normalleşmeye başladığını anlatan Bilecik, borçlanma maliyetleri giderek  artarken, sermayenin yavaş yavaş gelişmiş ekonomilere dönmeye başlamasıyla,  kurlarda da yukarı yönlü bir seyrin hakim olduğunu ifade etti.
 
Diğer ülkelere göre daha yüksek enflasyon ve cari açık oranlarına  sahip olduğu için Türkiye’nin maalesef piyasa dalgalanmalarından en çok etkilenen  ülkeler arasında yer aldığını belirten Bilecik, şunları kaydetti:
 
“Bu nedenle, seçim sürecine girilmiş olsa dahi, makroekonomik  istikrara her zamankinden çok dikkat edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Gönül  isterdi ki enflasyon oranımızı diğer gelişmekte olan ülkeler gibi yüzde 5'in  altına çekebilmiş, yapısal reformları büyük ölçüde başarmış olsaydık. Maalesef  son yıllarda siyasi gündem, çoğu zaman ekonomik gündemin önünde gitti."
 
Bilecik, "Ekonomi, yarını görmek ister. Ekonomi, rahat nefes almak  için yatırım ister. Yatırımı yapanlar da istikrar ve önünü görebilmek ister.  Şimdi önümüzde erkene alınmış bir seçim var. Seçim tarihinin haziran olarak  belirlenmesinden dolayı, iş dünyası 6 ay kazanmış oldu. Seçimlerin ardından bir  an önce ülke gündemi tekrar ekonomi olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
 
"GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ AB SÜRECİMİZE YENİ BİR CANLILIK  KAZANDIRIR"
  
Erol Bilecik, geçen hafta Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan  İlerleme Raporlarının 20’ncisinin yayımlandığını hatırlatarak, Türkiye’nin Avrupa  Birliği (AB) üyelik hedefinin, sürecin tıkandığı son birkaç yıl hariç  tutulduğunda 15-20 yıllık reform perspektifinin itici gücü olduğunu vurguladı.
 
Bunun ekonomik, demokratik ve sosyal kazanımlar anlamında rahatlıkla  ifade edilebileceğini dile getiren Bilecik, “Türkiye, AB sürecinde ilerledikçe  ABD’den Çin’e, Körfez’e kadar dünyanın diğer bölgeleri için de siyasal açıdan  etkili, ekonomik açıdan cazip bir ülke haline geldi. Süreçteki duraklama,  maalesef dünya ile ilişkilerimize de olumlu yansımadı. Son olarak, Türkiye-AB  arasındaki Varna Zirvesi’nde ilişkileri geriletecek bir karar çıkmamıştır. Zirve  bu yönden olumludur ancak, Avrupa Komisyonu’nun yeni açıkladığı Türkiye raporunun  içeriği, özellikle demokratik standartlar açısından oldukça kritiktir.”  ifadelerini kullandı.
 
Bilecik, şöyle devam etti:
 
“Geçmişte, komisyonun Türkiye hakkındaki yıllık raporları, Türkiye’nin  AB kriterleri açısından ilerlemesini ele alırken, son birkaç yıldaki raporların  siyasal gelişmelere paralel olarak mevcut kriterlerdeki duraklama ve gerilemelere  odaklandıklarını görüyoruz. Bu açıdan, 2018 raporunu bir dip noktası olarak  görebiliriz. Aynı gün açıklanan Genişleme Strateji Belgesi ile birlikte  düşünüldüğünde, anahtar kelimeler ‘temel haklarda gerileme’ ve ‘Türkiye’nin  belirgin bir şekilde AB’den uzaklaştığı’ vurgusudur. Raporun ortaya koyduğu  Türkiye tablosu ve gidişat, öngörülebilir bir gelecekte AB üyesi olacak bir  Türkiye sunmamaktadır.
   
Rapor, özellikle OHAL uygulamalarının temel hak ve özgürlükler  açısından yarattığı sorunları ayrıntılı biçimde ön plana çıkarmıştır. TÜSİAD  olarak, ülke güvenliğine zarar gelmeyecek bir şekilde, bu konuyu defalarca ifade  ettik. Bu noktada, pozitif bir gündem maddesi olarak şu konuyu özellikle  vurgulamak istiyorum; Gümrük Birliği'nin tarım, kamu alımları ve hizmetler  alanlarına genişletilmesi, anlaşmazlıkların çözüm mekanizmasının oluşturulması ve  mevcut karar asimetrilerinin düzeltilmesi yönünde güncellenmesi, hem ekonomik hem  de siyasal açıdan AB sürecimize yeni bir canlılık kazandırır. Brüksel'de üyesi  olduğumuz Avrupa iş dünyasının temsil örgütü, ortak ve güçlü sesi olan  BusinessEurope da bu öneriyi kuvvetle destekliyor.”
 
"KORUMACILIK, TÜM ÜLKELERDE İŞ DÜNYASINI OLUMSUZ ETKİLİYOR"
 
TÜSİAD Başkanı Bilecik, küresel düzeyde korumacılığın revaçta olduğu  bir dönemden geçilse de, Türkiye’nin rekabet gücünü ilave gümrük vergileri ve  ticareti zorlaştırıcı tedbirler aracılığıyla değil, katma değeri yüksek ürünler  üreterek, marka bilinirliğini ve pazar çeşitliliğini artırarak sağlaması  gerektiğine işaret etti.
 
Bilecik, teknolojinin her zamankinden hızlı geliştiği dijital dönüşüm  çağında, üretim şekilleri, tüketim ve ödeme biçimleri, ulaştırma ve lojistik gibi  birçok alanda devrim niteliğinde değişiklikler yaşandığına dikkati çekti.
 
Bu çağda önemli bir rol oynamak için küresel trendlerin proaktif bir  yaklaşımla takip edilmesi ve hızlı aksiyon alınması gerektiğini belirten Bilecik,  "Korumacılık, Türkiye de dahil tüm ülkelerde iş dünyasını olumsuz etkiliyor.  Günümüzün iktisadi gerçekleri ile bağdaştırılması da zaten mümkün değil. Küresel  değer ve üretim zincirlerinin tüm dünyaya yayıldığı, bir nihai üründe onlarca  ülkenin izinin bulunduğu bir ekonomik yapıda, sadece tarifelerle oynayarak bir  ülkenin rekabet gücünü artırma imkanımız artık yok. Hatta bunun aksi yönde  sonuçlar üretmesi, rekabet gücüne orta ve uzun vadede zarar vermesi de çok  kuvvetli bir ihtimal.” yorumunu yaptı.
 

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı