`Uber hackerlara 100 bin dolar fidye ödedi`

Uzmanlar başta fidye yazılımlar olmak üzere siber saldırılara karşı uyarı üstüne uyarıda bulunmaya devam ederken Uber`in tüm dünyadaki 57 milyon kullanıcısının bilgilerini çaldırdığı ve bu olayı gerçekleştiren iki hackera oplam 100 bin dolar (396 bin Türk lirası) ödeme yaptığı iddia edildi.

22.11.2017 Cuma 08:20

Güncelleme : 22.11.2017 Cuma 13:48

Özel otomobil sahiplerinin mobil uygulama aracılığıyla taksicilik yapmasına imkan sağlayan Uber, resmi açıklamasında da geçen sene gerçekleşen bir siber saldırı sonucu 57 milyon kullanıcısının bilgilerinin çalındığını doğruladı.

Uber'in açıklamasına göre siber saldırı sonucu şirketin dünya genelinde 57 milyon kullanıcısının isimleri, elektronik posta adresleri ve telefon numaraları ele geçti. ABD'de Uber üzerinden sürücülük yapan 600 bin kişinin isim ve ehliyet bilgileri de buna dahil.

Uber Üst Yöneticisi (CEO) Dara Khosrowshahi, "Bunların hiçbiri olmamalıydı. Olanlar için bahane üretmeyeceğim. Geçmişi silemem ama her Uber çalışanı adına hatalarımızdan ders çıkaracağımızın sözünü verebilirim." ifadelerini kullandı.

Uber'in bu olay için hackerlara fidye ödediği haberi ise halen tartışılıyor. Uber, 2019'da halka açılmayı, halka açıldığında yaklaşık yüzde 20 hissesini Japon bankacılık devi Softbank'a satmayı planlıyordu.

SALDIRGANLAR EN ÇOK FİDYE YAZILIM KULLANIYOR

Fidye yazılımı, siber saldırganlar tarafından her geçen gün gelişen ve daha da yaygınlaşan bir zararlı yazılım olarak biliniyor.

Özellikle şirketleri hedef alan bu saldırıda, bilgisayara şifreleyici bulaştığı zaman, bilgisayarda bulunan her türlü veri (dosyalar, fotoğraflar, oyunların kayıt dosyaları, veri tabanları vs.) şifreniyor. Dosyalar bir defa şifrelendiğinde dosyalar açılamıyor ve dosya içerisinde bulunan verilere ulaşılamıyor. Bu saldırıları düzenleyen suçlular dosyaları açabilecek özel anahtar karşılığından fidye talep ediyorlar.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak