Ukrayna`dan Rusya`ya 32 milyar dolarlık `suçlama`

Ukrayna`nın ulusal doğal gaz şirketi Naftogaz`ın Başkanı Andrey Kobolev, Rus enerji şirketi Gazprom ile 2009`da yapılan sözleşme nedeniyle 32 milyar dolarlık kayba uğradıklarını bildirdi.

18.01.2019 Cuma 14:11

Güncelleme : 21.01.2019 Cuma 09:20

Ukrayna'nın ulusal doğal gaz şirketi Naftogaz'ın Başkanı Andrey Kobolev, Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, Gazprom ile Ocak  2009'da imzalanan doğal gaz ticaret sözleşmesini "son derece zararlı" olarak  nitelendirdi.

Gazprom ile yaptıkları sözleşmede bin metreküplük doğal gaza 450 dolar  ödediklerini belirten Kobolev, "Bu rakam o dönemde Almanya için 360 dolardı. Söz  konusu sözleşmeden ötürü 32 milyar dolarlık kayba uğradık." dedi.

Tahkim davaları sayesinde kaybın daha fazla büyümediğine işaret eden  Kobolev, "Rusya böylelikle Ukrayna'yı doğal gazda siyasi bir indirime esir  bıraktı. Bu yöntemle Belarus, Gürcistan, Ermenistan ve Moldova'ya da siyasi baskı  uyguladılar." ifadesini kullandı.

Gazprom ve Naftogaz, 2014'te Stockholm Ticaret Odası Tahkim Enstitüsü  nezdinde birbirleri aleyhine başvuruda bulunmuş, Naftogaz, Gazprom'un doğal gaz  sevkiyat yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia ederek, Rus şirketten 17  milyar dolarlık ödeme talep etmişti.

Şirketler arasındaki uyuşmazlık Naftogaz lehine sonuçlanmış, tahkim  heyeti Gazprom'un Ukrayna'ya doğal gaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini  yerine getirmediğine hükmetmişti.

Gazprom'un Naftogaz'a 2,56 milyar dolar ödeme yapması yönündeki  kararın ardından Gazprom'un ödeme yapmaması nedeniyle şirketin bazı Avrupa  ülkelerindeki varlıklarına el konulmuştu.
 

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü