Unutkan talihliler, servet bıraktı

25.12.2014 Cuma 11:49

Güncelleme : 25.12.2014 Cuma 11:51

Şans oyunlarında son 5 yılda 218 milyon  lira tutarında ikramiye, dikkatsizlik veya unutkanlık nedeniyle sahiplerince  alınmadı.

 


Şans oyunlarına para yatıranların biletlere ya da oyun kuponlarına  dikkatli bakmaması, onları bir kenara atması veya ikramiyeyi az bulup tahsil  etmemesi nedeniyle her yıl milyonlarca lira tutarında ikramiye, bu oyunları  düzenleyen kuruluşlarda kalıyor.

 



AA muhabirinin Milli Piyango İdaresi verilerinden yaptığı hesaplamaya  göre, vatandaşın Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünden geçen yıl tahsil  etmediği ikramiye tutarı 44 milyon 513 bin 350 lira olarak belirlendi. Bunun 17,1  milyon lirasını Piyango, 9,4 milyon lirasını Sayısal Loto, 8,6 milyon lirasını  Süper Loto ikramiyeleri oluşturdu. On Numara'da alınmayan ikramiye tutarı 5  milyon lira, Şans Topu'nda 3,8 milyon lira, Hemen Kazan'da da 525 bin lira oldu.

 



En fazla dalgınlık piyango biletlerinde

 



Şans oyunlarında en fazla dalgınlık, piyango biletlerinde yaşanıyor.  2008 yılında 12 milyon 286 bin lira olan tahsil edilmeyen piyango ikramiyesi  tutarı, geçen yıl 17 milyon 95 bin lirayı aştı. Umudunu piyango biletlerine  bağlayanlar son 5 yılda toplam 93 milyon 581 bin liralık ikramiyeyi almadı.

 



Sayısal Loto, Piyango'dan sonra vatandaşın en fazla dikkatsiz  davrandığı şans oyunu oldu. 5 yıllık süreçte Sayısal Loto'da ikramiye kazananlar,  49 milyon 470 bin lirayı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün kasasına  bıraktı.

 



Söz konusu dönemde dikkatsizlik ve ihmal sonucu tahsil edilmeyen  ikramiye tutarı, Şans Topu'nda 19 milyon 897 bin lira, Süper Loto'da 31 milyon  640 bin lira, On Numara'da 20 milyon 792 bin lira olarak kayıtlara geçti.

 



Hemen Kazan bileti alanlar bile 5 yıllık dönemde kazandıkları 2 milyon  788 bin liralık ikramiyeyi almadı.

 



Böylece şans oyunlarında son 5 yılda toplam 218 milyon lira tutarında  ikramiyenin, dikkatsizlik veya unutkanlık nedeniyle sahiplerince alınmadığı  belirlendi.

 


Zaman aşımı süresi 1 yıl

 



Milli Piyango biletlerinde ikramiyelerin alınması için talihlilere 1  yıllık süre tanınıyor. 1 yıl içinde tahsil edilmeyen ikramiyeler, kamu payına  otomatik olarak dahil oluyor. Bu kapsamda ikramiyeler Maliye Bakanlığı Merkez  Saymanlığına gönderiliyor.

 



İlgili yasaya göre de Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu,  Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar  Kurumuna aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek konuluyor.

 



Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun yıllık bütçesine ödenek  ayrılırken de bu paylar dikkate alınıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma