Ve artık gerçek dünyaya adım attı!

Dünyanın en büyük dijital para birimi bitcoin `sanal` olduğu gerekçesi ile çekincelere neden olurken bugün alının iki önemli karar ile bu para birimi artık sanal dünyadan çıkarak gerçek dünyaya da ciddi bir şekilde adım atmış oldu. Dünyanın en büyük ikinci danışmanlık şirketi olan ve şirketlere finans ve mali konularda danışmanlık veren PwC bugün yaptığı açıklamada bundan böyle hizmetlerinin karşılığı olarak bitcoin ile ödemeleri kabul edeceğini duyurdu. Bu kararın hemen ardından yeni bir haber geldi. Bu habere göre de bitcoin dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası CME ve rakibi CBOE`de 18 Aralık`tan itibaren resmen işlem görmeye başlayacak.

01.12.2017 Cuma 15:34

Güncelleme : 04.12.2017 Cuma 09:46

Dünyanın en büyük dijital para birimi bitcoin 10 bin dolar civarında seyretmeye devam ederken bugün devrim niteliğinde iki karar açıklandı. Bu kararlar ile bitcoin artık sanal dünyadan çıkarak gerçek dünyaya ciddi bir şekilde de adım atmış oldu.

"DÖRT BÜYÜK"ÜN İKİNCİSİ BITCOIN DEDİ

Alınan kararlardan ilki dünyanın en büyük ikinci finansal danışmanlık şirketinden geldi. Dünyanın en büyük dört danışmanlık şirketinden biri olan İngiltere merkezli PwC, vereceği danışmanlık hizmetleri karşılığında bitcoin ile yapılacak ödemeleri kabul edeceğini duyurdu.

PwC’nin Asya-Pasifik Başkanı Raymund Chao tarafından yapılan açıklamada, “Aldığımız bu karar PwC olarak yeni teknolojileri nasıl benimsediğimizi ve yenilikçi iş modellerini nasıl hayata geçirdiğimizi gösteriyor.” denildi.

Geçtiğimiz günlerde 11 bin doları aşarak tarihi bir rekor daha kıran Bitcoin'e her geçen gün dünyanın önde gelen şirketleri daha fazla ilgi gösteriyor.

PwC, aralarında Deloitte, EY ve KPMG’nin de yer aldığı “dört büyük” olarak bilinen danışmanlık şirketlerinden biri olup grup içerisinde en büyük ikinci şirket.

Şirketlerin mali tablolarının denetimini yapan, vergi ve mali hukuk, kurumsal finans ve mali danışmanlık hizmetleri sunan PwC’nin hizmetlerini bitcoin ile yapacak olması bu sanal para birimine olan güvenin artışının da bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. 

BITCOIN ARTIK RESMEN ABD BORSASINDA

Bitcoin'in geleceğini etkileyen bir diğer gelişme ise ABD'den geldi.

ABD türev regülatörü, dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası CME ve rakibi CBOE'de  Bitcoin vadelilerinin işlem görmesine izin verdi.

Yapılan açıklamaya göre CME, Bitcoin vadelilerini 18 Aralık'ta işleme açacak.

Bitcoin şu sıralar günlük bazda yüzde 9,67 artışla 10 bin 480 dolardan, en büyük ikinci dijital para birimi olan Ethereum yüzde 8,83 artışla 452 dolardan, Litecoin ise yüzde 12,97 artışla 91,79 dolardan işlem görüyor.  

TÜRKİYE'DE HENÜZ SERMAYE PİYASASI KANUNU KAPSAMINDA DEĞİL

Öte yandan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumlara gönderdiği Genel Mektup'ta Bitcoin ve benzeri sanal paraların fark kontratı işlemlerine konu olup olmayacağı, sanal paralara  dayalı türev araçlara yönelik müşterilere hizmet verilip verilmeyeceği hakkında kurula muhtelif aracı kurumlar tarafından görüş taleplerinin iletildiği  bildirildi.

Genel Mektup'ta söz konusu taleplerin görüşüldüğü kurulun 27 Kasım  2017 tarih ve 43 sayılı toplantısında sanal para birimleri ile ilgili olarak  Türkiye'de bir düzenleme veya tanımlama bulunmadığı ve Sermaye Piyasası Kanunu  kapsamında yer alan türev araçlara dayanak teşkil edebilecek unsurlar içerisinde  sanal para birimlerinin bulunmadığı dikkate alınarak, bu aşamada müşterilere  yönelik sanal para birimlerine dayalı spot veya türev işlemler yapılmaması  gerektiği hususunda  bildirimde bulunulmasına karar verildiği belirtildi.

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?