Venezuela Ulusal Meclisi Petro`yu geçersiz ilan etti

Ulusal Meclis, ülkenin dijital para birimi Petro`yu oy birliğiyle yasa dışı kabul etti ancak Kurucu Meclis henüz bir karar vermedi.

07.03.2018 Cuma 13:33

Güncelleme : 08.03.2018 Cuma 10:05

Venezuela’da şubat ayında piyasaya sürülen dijital para  birimi Petro, çoğunluğunu muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Meclis (AN) tarafından  geçersiz ilan edildi. 
 
Petro'yu oy birliğiyle geçersiz kabul eden AN, söz konusu dijital  paranın yasal olmadığını ileri sürerek yatırımcıları uyardı.
 
Ulusal Meclis Mali Komite Başkanı Rafael Guzman, Petro'nun yasal olarak  piyasaya sürülebilmesi için 1999 anayasasında değişikliğe gidilmesi gerektiğini  bildirdi. Guzman, Venezuela’da tedavüle yasal para sokacak tek kurumun Venezuela  Merkez Bankası olduğunun altını çizdi.
 
Milletvekili Francisco Sucre de Petro'nun yasa dışı kabul edildiği  oturumda anayasanın 12. maddesine göre maden yataklarının "kamu kredisi şeklinde  kullanılamayacağını" savundu.
 
Sucre, "Petrol yatakları ulusal varlıklardır ve garanti vermek için  kullanılamazlar." ifadelerini kullandı.
 
Latin Amerika'daki ekonomistler ve uzmanlar, AN kararını hükümet  tarafından onaylanmayacak ancak yatırımcıların güvenini azaltacak bir hamle  şeklinde değerlendirdi. Latin Amerika basına yansıyan uzman yorumlarında, Maduro  hükümetinin Yargıtay ve Kurucu Meclis'in desteğiyle bu kararı durdurmasının  beklendiği ifade edildi.
 
Kurucu Meclis ise bu konuyla ilgili henüz bir karar vermedi.
 
Venezuela'da Ulusal Meclis (AN) ve Kurucu Meclis (ANC) olarak iki  meclis bulunuyor. Ulusal Meclis'te çoğunluğu muhalifler, Kurucu Meclis'te ise  çoğunluğu ise hükümet yanlıları oluşturuyor.
  
VENEZUELA'NIN DİJİTAL PARA BİRİMİ
 
Venezuela'nın dijital para birimi Petro, ülkenin doğal gaz, petrol ve  elmas gibi doğal kaynaklarıyla desteklenerek şubatta satışa çıkarılmıştı.
 
Petro, ABD’nin Venezuela'ya uyguladığı mali yaptırımları ve ülkenin  içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları aşmak amacıyla piyasaya sürülmüştü.
 
Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Petro'nun ilk günde 735 milyon dolar  değerinde satıldığını açıklamış ve "Petro, Venezuela'nın Superman'e (ABD  kastediliyor) karşı ihtiyaç duyduğu kriptonit olacak." değerlendirmesinde  bulunmuştu.
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?