Verilerin gösterdiğinden daha dertli olabilirler

12.01.2015 Cuma 10:20

Güncelleme : 12.01.2015 Cuma 10:20

Ruslar verilerin gösterdiğinden daha dertli olabilirler.






Bloomberg’in derlediği verilere göre Rusya için enflasyon artı işsizliğin göstergesi olan Sefalet Endeksi, geçtiğimiz yıl yüzde 39 yükseliş ile 16,6 seviyesine gelerek Yunanistan ve Türkiye’deki benzer göstergelere yaklaştı.



Rus tüketici fiyatları geçtiğimiz yıl artış göstererek endeksi yukarı iterken, resmi veriler işsizlik oranının düşen petrol ihracatları ve uluslararası yaptırımlara rağmen gerilediğini gösterdi. Yaptırımlar, ülke ekonomisini resesyona yöneltti.

Royal Bank of Scotland Plc’nin baş Rusya ekonomisti Tatiana Orlova’ya göre endeksi sayısı tüm tabloyu yansıtmıyor. Orlova, enflasyonun gelecek aylarda yüzde 15 ile 5 yılın zirve seviyesine ulaşacağını belirtirken, rublenin geçtiğimiz 12 aydaki yüzde 46’lık düşüşünün ithalat maliyetlerini yukarı iteceğini ve gelirlerin zayıflayacağı tahmininde bulunuyor.

Orlova konu ile ilgili, “Gizli işsizlik olacak. İnsanlar teknik olarak iş sahibi olmakla birlikte düzgün ödeme alamayacaklar. Önümüzdeki birkaç ayda Rusya’nın işsizlikteki sert yükselişten çok enflasyondan sıkıntı çekmesi ihtimal dahilinde” değerlendirmelerinde bulundu.

Rusya’da işsizlik Kasım ayında yüzde 5.2 olarak açıklandı. 2013 yılı sonunda bu seviye yüzde 5.6 idi. Ağustos ayında ise yüzde 4.8 ile rekor düşük seviyeye geriledi. Yıllık enflasyon Aralık ayında 9.1’den 11.4’e yükseldi. 2013 yılı sonunda ise yüzde 6.5 seviyesinde idi. Zayıflayan ruble ithalat maliyetlerini yükseltirken, Rusya’nın en büyük ihracat kalemini oluşturan petrol Haziran ayından bu yana yüzde 56 geriledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak