Volkswagen’e Türkiye’den ilk davalar açıldı

Alman otomobil devi Volkswagen`de ortaya çıkan emisyon skandalı hakkında Federal Ekonomi Bakanı Wolfgang Schäuble`den açıklama geldi.

30.09.2015 Cuma 15:41

Güncelleme : 30.09.2015 Cuma 15:53

Otomotiv devi Volkswagen'in başı hileli emisyon gaz salınımı nedeniyle büyük dertte. Amerika’da patlak veren ve araçlarının yasal sınırların tam 40 katı fazla gaz salınımı yaparak doğayı ve insan sağlığını büyük tehlikeye attığı ileri sürülen otomotiv devi Volkswagen’e Türkiye'den ilk davalar Çitil Burak Batur Avukatlık Ortaklığı tarafından açıldı.
 

Konu hakkında çalışma yapan ve yaşanan süreci yakından takip eden Şiret kurucularından Avukat Mustafa Kemal Batur; "Ülkemizde uzun yıllardır satış rekorları kıran markanın TDI, yani dizel motorlu araç satış rakamları toplam satış rakamının %60'ına tekabül ediyor. Yaptığımız araştırmalara göre firma araçların elektronik beynine gizli bir yazılım yüklemekte ve bu yazılım aracın zararlı gaz testine girdiğini anlayarak, zararlı gaz salınımını minimuma indirmektedir. Testten çıkan araç testin bittiğini de anlayabilmekte ve gaz salınımını 40 kat artırarak normal sürüş moduna geçiş sağlamaktadır” dedi.
 

Batur sözlerine: “İlgili gruba ait araçlardan satın alanlar, kendilerinin kandırıldığını ve gizli ayıplı araçların kendilerine bilerek satıldığından bahisle tarafımıza ulaşmışlardır. Ülkemizde ciddi boyutlarda satış adedine ulaşan bu markaların araçlarının hangilerinin, ne kadar zararlı gaz saldığını ve eğer satılan araçlar ileri sürüldüğü gibi hileli ise bu araçlardan kaç tane satıldığı gibi önemli konuların netliğe kavuşması için gerekli yasal çalışmaları başlatmış bulunmaktayız.
 

Aynı zamanda müvekkillerimiz, ilgili araçların yakıt oranlarının fabrika verilerinden çok daha fazla olduğunu da ileri sürmektedirler. Biz şirketimiz olarak bugün itibariyle açtığımız davaların, yakından takipçisi olacağız ve Türkiye de satılan araçlara da böyle bir gizli yazılım yüklendiğini kesinliğe kavuşturur isek yapılan işlemin Türk Ceza Kanununa göre nitelikli dolandırıcılık anlamına gelmesinden dolayı ilgili firma ve firma yöneticilerinin yanı sıra araçları Türkiye'ye ithal eden ilgili firmalar hakkında da gerekli her türlü hukuki ve cezai işlemlerin uygulanmasını sağlayacağız.
 

Öte yandan ülkemiz için çevreye, insanlığa ve araç sahibine verilen zarar nedeniyle her araç sahibi zarara uğratılmıştır. Bu gizli ayıbın ispatlanması durumunda araç sahiplerinin Tüketici Kanunu çerçevesinde araçlarına ödedikleri bedelin iadesini talep etme ve tazminat hakları da mevcuttur. Biz bu konu hakkında gereken yasal her adımı atmaya hazırız" diyerek devam etti.
"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?