WSJ: ABD`de teknoloji şirketleri kontrolü ele alıyor, lider Amazon

Wall Street Journal`ın haberine göre Amazon, teknoloji şirketlerinin ABD`de kontrolü ele almasına öncülük ediyor.

17.06.2017 Cuma 14:23

Güncelleme : 19.06.2017 Cuma 11:23

Wall Street Journal'ın haberine göre, sayısı fazla olmayan teknoloji devleri, beklenmedik endüstrilere ulaşarak ABD'de kontrolü ele geçiriyor.

Amazon'un Whole Foods'u elde etmek için yeni bulunmuş olduğu 13.7 milyar dolar değerindeki teklif, Amerika'daki güncel trendin en uç örneğini teşkil ediyor: Amerika'daki en büyük teknoloji şirketleri, büyümeyi sürdürebilmek adına farklı endüstrilere doğru ilerliyor. İyi performans gösteren yöneticilerle birlikte bu şirketler, "teknolojinin her şeyi iyileştireceği" düşüncesinin yanı sıra, klasik elde etme tutuklusuyla hareket ediyor.

Bunun sonucu olarak, teknoloji şirketine dönüşerek karşılık veremeyen işletmeler, bahsi geçen teknoloji devleri tarafından satın alınmaya veya üzerlerinden geçilmeye mahkumlar. Böylece, güç ve servet, giderek belli başlı birkaç şirketin elinde yoğunlaşacak. Tüketiciler ise bütün ürün ve hizmetleri "oligopolinin üyelerinden" temin ediyor olacak.

Örnek verilecek olursa, telefon şirketine dönüşen bir bilgisayar firması olan Apple, şu an kendi kendini sürebilen arabalar, orjinal TV programlama ve 'artırılmış gerçeklik' gibi işlerle uğraşıyor.

Facebook ise hala bazıları tarafından "doğumgünü hatırlatıcı" şirket olarak görülse de, dronelar, sanal gerçeklik donanımları, orijinal TV programları ve hatta telepatik insan bilgisayar arayüzleri yaratıyor.

Google'ın kurucusu Alphabet, hala büyük ölçüde arama motoruna sahip bir reklam şirketi olsa da, Android'i geliştirdi.

Bunların yanında, Elon Musk, teknolojiye dair fikirlerini finans, otomobil, enerji ve aerospace gibi istediği her piyasaya getirdi. Musk henüz bütün projelerini tek bir çatı altında toplamış olmasa da, hepsinin birbirine kenetli olduğunu düşünüyor.

Amazon'u yukarıda bahsi geçen gruptan ayıran özelliği, şirketin gündelik problemlerle uğraşıyor olması. Google ve Facebook, çekirdek faaliyetleri dışından gelir etmeye gelecekte başlayacak, Apple buna henüz yeni başlıyor. Amazon'un CEO'su Jeff Bezos ise kar getirisi olan bir işten yeni bir iş yaratmayı başardı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma