Yabancılar `fırsatı` yatırıma çevirdi!

Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, geçen hafta piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilere göre net 419 milyon dolar tutarında hisse senedi alımı gerçekleştirdi .

15.10.2015 Cuma 17:08

Güncelleme : 15.10.2015 Cuma 18:15

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinin dolar bazlı 25.000 desteğine gerilemesini "fırsat" olarak değerlendiren yabancı yatırımcılar, haftalık bazda son bir yılın en yüksek tutarlı net hisse alımını gerçekleştirdi.


AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, analistlerin uzun vadeli destek olarak nitelendirdikleri 25.000 seviyesinin altına kadar gerileyen BIST 100 endeksi, geçen hafta yabancı yatırımcıların yoğun alımları ile toparladı.


Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, geçen hafta piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilere göre net 419 milyon dolar tutarında hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Bu rakam 24 Ekim 2014 haftasından bu yana görülen en yüksek tutarlı net alış olarak istatistiklerde yerini aldı.


Geçen hafta BIST 100 endeksi özellikle banka pay piyasalarında yoğunlaşan alışlar ve döviz kurlarındaki düşüş eğilimi ile bir önceki hafta kapanışı olan 24.876 puana göre yüzde 9,35 yükselerek 27.202 puana kadar çıkmıştı.


Analistler, 2014 yılının ekim ayında görülen 544 milyon dolarlık net alımda, o günlerde gerçekleştirilen Avivasa Emeklilik ve Hayat AŞ'nin halka arzının etkisinin görüldüğünü, geçen haftaki güçlü net alımların ise tamamen piyasadan gerçekleştiğinin anlaşıldığını ifade ediyor.


Yabancı yatırımcıların, artan küresel risk iştahının etkisiyle uzun vadeli önemli destek seviyelerine inen BIST 100 endeksi ve bankacılık sektörü pay piyasalarına ilgisinin arttığını aktaran analistler, bu ilginin özellikle döviz kurlarındaki düşüş eğilimi ve BIST 100 endeksinin yükselişine bakarak bu haftaya da taşınmış olduğunun görüldüğünü kaydediyor.

 


Analistler, BIST 100 endeksinde uzun vadeli yatırım düşünenler için dolar bazlı 25.000 seviyelerinin güçlü destek konumunda olduğunu, yabancı yatırımcıların da ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımını öteleyeceği beklentilerinin arttığı bir dönemde bu seviyeleri fırsat olarak gördüğünü söylüyor.


Fed'İn eylül ayında faiz artırmamasının ardından ABD'de açıklanan makroekonomik veriler büyümeye ilişkin beklentileri negatif etkilerken, Çin'in büyümesinin yavaşlayacağına ilişkin endişelerin de yükselmesi düşük faiz ortamının devam edeceği öngörülerini ve buna bağlı olarak küresel risk iştahını artırdı.

Geçen hafta küresel risk iştahındaki artışla diğer gelişen ülke para birimleri ile birlikte değerlenen TL' dolar karşısında yüzde 2,6, avro karşısında yüzde 1,37 değer kazanmıştı. Yıllık bazda bakıldığında ise yabancı yatırımcıların hisse senedi tarafında net satış tarafında oldukları görülüyor. Yılbaşından bu yana yurt dışında yerleşiklerin haftalık işlemlerine bakıldığında 651 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdikleri hesaplanıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma