Yabancılara konut satışı 7 ayda 24 bini geçti

Yabancılara konut satışı ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64,5 artarak 24 bini geçti.

20.08.2019 Cuma 13:08

Güncelleme : 21.08.2019 Cuma 11:10

Yabancıya konut satışı tüm hızıyla sürerken, ocak-temmuz döneminde 24  bin 144 adede ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde yabancıya 14 bin 674 adet konut  satılırken, söz konusu dönemdeki artış yüzde 64,5 oldu.

Bu yılın temmuz ayında yabancıya konut satışı, geçen yılın aynı  dönemine göre yüzde 46,7 artışla 2 bin 858'den 4 bin 192'ye yükseldi. Böylece  yabancılara konut satışında tarihin en iyi temmuz ayı rakamları görüldü. 

İSTANBUL LİDERLİĞİ SÜRDÜRÜYOR

Verilere göre, İstanbul, yabancıların konut alırken tercih ettiği  iller arasında ilk sırasını koruyor. Geçen yıl temmuz ayında İstanbul'dan 956  konut satın alan yabancılar, bu yılın aynı döneminde bin 903 konutun sahibi oldu.  Yabacıların İstanbul'dan konut alımı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde  99,1 artış gösterdi.

Antalya, satılan 764 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci  il oldu. Antalya'yı, 249 konutla Ankara, 217 konutla Bursa, 177 konutla Yalova,  111 konutla Sakarya ve 109 konutla Trabzon takip etti. 

Yılın ocak-temmuz döneminde İstanbul'da 10 bin 806, Antalya'da 4 bin  857, Ankara'da bin 360, Bursa'da bin 217, Yalova'da 988, Sakarya'da 703,  Trabzon'da 534, Mersin'de 479, Muğla'da 468 ve Aydın'da Samsun'da 448 adet konut  yabancılara satıldı. 

IRAKLILAR İLK SIRADAKİ YERİNİ KORUDU

Türkiye'de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında,  Iraklılar, ilk sıradaki yerini korudu. Geçen yılın temmuz ayında 584 konut satın  alan Iraklılar, bu yılın aynı ayında 734 konutun sahibi oldu.

Iraklıları, 464 konutla İranlılar, 219 konutla Kuveytliler, 218  konutla Suudi Arabistanlılar, 215 konutla Ruslar ve 163 konutla Afganistanlılar  takip etti. 

Bu yılın ocak-temmuz döneminde ülke uyruklarına göre yabancılara  yapılan konut satış rakamları incelendiğinde, Iraklılara 4 bin 71, İranlılara 2  bin 666, Ruslara bin 479, Suudi Arabistanlılara bin 312 ve Afganistanlılara bin  150 adet konut satışı gerçekleştirildi. 

"ARTIŞ TRENDİ YIL BOYUNCA SÜRECEK"

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul  İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yaz dönemini  değerlendiren yabancıların vatandaşlık teşvikinden daha fazla yararlandığını  belirtti.

Bu alanda ciddi hareketlilik yaşandığını söyleyen Durbakayım, "Yabancı  satışlarındaki dağılım, vatandaşlık amaçlı satışların yazlık amaçlı satışlara  göre daha baskın olduğunu gösteriyor. Diğer bir ifadeyle Türkiye'nin güvenilir ve  istikrarlı ülkeler statüsünde olduğunu gören yabancı konut alımını sürdürüyor.  Burada en çok vatandaşlık ve yatırım amaçlı satın alımları görüyoruz. Artış  trendinin yıl boyunca süreceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"YABANCI KONUT SATIŞLARI İÇ PİYASADAKİ DARALMAYI BİR NEBZE YOK ETTİ"

Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca gayrimenkul  ve inşaat sektöründe geçen yılın eylül ayında başlayan yabancı yatırımcı  oranındaki artışın uzun vadede sektöre can suyu olduğunu söyledi.

Temmuzda yabancılara konut satışında geçen yılın aynı dönemine göre  yaşanan yüzde 46,7'lik artışın çok önemli olduğunu vurgulayan Atmaca, "Bu artış,  iç piyasadaki daralmanın etkilerini bir nebze de olsa yok edebildi. Bu dönemde  özellikle kentlerin gelişmekte olan bölgelerinde yer alan, yüksek kazanç sağlayan  ve bir konuttan beklenenin ötesine geçerek yatırımcılara üst düzey yaşam alanı  sunan projeler, yabancı yatırımcılar tarafından yüksek bir talep gördü."  değerlendirmesinde bulundu.

"YABANCILARIN TOPLAM SATIŞTAN ALDIĞI PAY ARTIYOR"

Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ise, yılın ilk  yarısında her 100 evin 4'ünün yabancılara satıldığını, toplam konut satışı  içerisinde yabancıların payının son 6 yılda yaklaşık 4 kat arttığını söyledi.

İlk 6 ayda yabancıların toplam ev satışlarından aldığı payın yüzde  3,94'e çıktığını, söz konusu rakamın 2018'de yüzde 2,88, 2017'de 1,58, 2016'da  1,36, 2015'te 1,77, 2014'te 1,63, 2013'te ise yüzde 1,05 şeklinde olduğunu  anımsatan Uytun, bu yıl yabancıların payının artmasının hem ülke ekonomisine hem  de sektöre ekonomik değer sağladığını anlattı.

Uytun, ayrıca yabancıların konut başına ortalama 135 bin dolar  ödediğini kaydederek, "Yabancıya satışın sektöre katkısı büyük. Bu yıl ciddi  artış yaşanması çok önemli. Yabancıya konut satışında geçen yıl ilk 7 ayına  kıyasla yüzde 64 yukarıdayız. Yıl tamamında yabancıya konut satışının 50 bini  aşacağını öngörüyoruz." dedi.

"YABANCILARA KONUT SATIŞINDA HAREKETLİLİK SÜRECEK"

Babacan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Babacan, gayrimenkul ve  inşaat sektöründe geçen yılın son çeyreğinde başlayan yabancı yatırımcı  hareketliliğinin artarak sürdüğünü belirterek, sektördeki daralmanın yabancılar  sayesinde daha az hissedildiğini söyledi.

Babacan, "Temmuzda yabancıya satışta yaşanan artış haziran ayının  üzerinde kaldı. Bu durum, satışlarda son 10 ayda yaşanan hareketliliğin  önümüzdeki dönemde de süreceğinin sinyalini veriyor." dedi.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı  Ahmet Erkurtoğlu da yabancıya konut satışında geçen yıla göre çok iyi durumda  olduklarını belirterek, iç piyasadaki durgunluğun özellikle markalı konutta  yabancıların alımıyla bir nebze de olsa hafiflediğini söyledi.

Halihazırda Orta Doğu ülkelerinden ve Rusya'dan ciddi alım olduğunu  dile getiren Erkurtoğlu, Avrupalı konut alıcısının Türkiye'ye çekilmesi  gerektiğini sözlerine ekledi.
"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü