Yabancıların `gözü` Türkiye`ye emanet

Ankara Ticaret Odasınca (ATO) sağlık turizmine ilişkin hazırlanan rapora göre Türkiye`ye tedavi olmak için gelen yabancılar en çok göz hastalıkları, ortopedi ve iç hastalıkları kliniklerinden hizmet alıyor.

23.10.2015 Cuma 13:05

Güncelleme : 24.10.2015 Cuma 13:48

Sağlık turizminde atağa geçen Türkiye hekim kalitesi, uygun fiyatlar ve verdiği teşviklerle dünyada ilk sıralarda yer almayı hedefliyor.

ATO Sağlık Özel İhtisas Komisyonunun, "Ankara Sağlık Turizmi Pazarı Değerlendirme Çalışması Araştırma Raporu 2015"e göre Endonezya, Rusya, Meksika ve Polonya'da yaşayanların yurt dışında ucuza tedavi olma eğilimi diğer ülkelere göre daha yüksek.

ABD'de tedavi tercihinde teknolojik donanım, yasal güvence, kalite ve medikal etik öne çıkarken fiyatların yüksek bulunduğu tespit edildi. Hindistan, paket programları ve uygun fiyatlarıyla dikkat çekerken Singapur ve Tayland hem turizm kapasitesi hem de düşük maliyetleri nedeniyle tercih ediliyor.

Türkiye ise Hindistan'a yakın fiyatlarıyla sağlık turizminde rekabet ortamı yaratıyor.

Ülkede sağlık turizminde lider konumdaki İstanbul'u, Ankara, Bursa, Malatya, Adana ve Antalya izliyor. Özellikle kemik iliği naklinde Türkiye'deki fiyatların Hindistan'a çok yakın olduğu saptandı.


Ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarına ve sağlık turizminden elde ettikleri gelirlere bakıldığında Singapur ve Tayland gibi Asya ülkelerinde sağlık turizmi gelirleri ülke ekonomisinde daha büyük paya sahip. Türkiye'de ise sağlık turizmi gelirleri, gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor. İsrail ve Amerika'da sağlık turizminin milli gelir içindeki payı ise oldukça düşük.

TÜRKİYE'YE EN FAZLA 'MEDİKAL TURİST' LİBYA'DAN

Sağlık turizmi teşviklerinin 2011-2012 yıllarında başladığı Türkiye'de, 2012'de 261 bin 999 uluslararası hasta tedavi oldu. Bu hastaların yüzde 65'ini ülkeye "medikal" amaçlı gelen turistler oluşturdu.

Tedavi için gelen turistler en çok göz hastalıkları, ortopedi ve iç hastalıkları kliniklerinde hizmet aldı. Bu alanları kulak, burun, boğaz, kadın hastalıkları, genel cerrahi ile diş hastalıkları takip etti.

Türkiye'ye en fazla "medikal turist" Libya'dan geldi, bu ülkeyi Almanya, Irak ve Azerbaycan izledi.

Raporda, Türkiye'de son beş yıl içerisinde sağlık turizminin özel sektörün dinamiğiyle ivme kazandığı belirtildi.

TÜRKİYE'NİN KONUMUAVANTAJ SAĞLIYOR


Türkiye'ye Türk Cumhuriyetleri ve yakın coğrafyadaki Libya, Somali ve Moritanya gibi Müslüman ülkelerin yanı sıra Ortadoğu, Avrupa ve Amerika'dan da hastalar geliyor.

Türkiye'nin sağlık turizmindeki gücü hekim kalitesi, hızlı erişim ve uygun fiyatlardan kaynaklanıyor. Coğrafi konum ve turizm deneyimi de Türkiye'yi rekabette avantajlı hale getiriyor.

Uçuş süreleri açısından Türkiye Uzak Doğu'ya göre iyi bir konumda bulunuyor. Avrupa, Rusya veya Türk Cumhuriyetleri'nden Türkiye'ye ortalama 3 saatte uçulabiliyor. Aynı ülkelerden Uzak Doğu'ya uçuş ise ortalama 11 saat sürüyor.

Türkiye'nin medikal turizm geliri 2012'de yaklaşık 2 milyar dolar gerçekleşti. 2023'te ise sağlık turizmi gelirinde 5 kat artış bekleniyor. Sağlık turizminde Türkiye'nin yabancı dil, denetim ve yönetim gibi sorunları bulunuyor.

SAĞLIK TURİZMİNDE ULUSAL HEDEFLER

Kalkınma Bakanlığının "Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı"na göre 2018'e kadar ileri yaş turizminde 150 bin yabancı turist ve 750 milyon dolar gelir hedefleniyor. 1 milyon 500 bin yabancı termal turist, 100 bin yatak kapasitesi ve 3 milyar dolar gelir de hedefler arasında yer alıyor.

Medikal turizmde ise 750 bin hasta ve 5,6 milyar dolar gelir elde edilmesi ve dünyanın ilk 5 destinasyonu arasına girilmesi amaçlanıyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi