Yaş meyve ve sebze ihracatı 2 milyar 260 milyon dolara ulaştı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, 2019 yılında Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının 2 milyar 260 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

06.01.2020 Cuma 14:13

Güncelleme : 07.01.2020 Cuma 09:42

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim  Kurulu Başkanı Nejdat Sin, yazılı açıklamasında, yaş meyve ve sebze sektörünün, ihracatıyla  milli ekonomiye net döviz girdisi sağladığını belirterek, yıllık narenciye  ihracatının 755,7 milyon dolar, taze meyve ihracatının 845,46 milyon dolar, taze  sebze ihracatının 644,16 milyon dolar, çay ihracatının da yaklaşık 15 milyon  dolar gelir getirdiğini vurguladı.

En fazla ihracat Rusya'ya yapıldı

En çok ihraç edilen ürünün mandarin olduğunu aktaran Sin, "Ülke olarak  2019’da 758 bin 160 ton mandarin ihraç edip, 347,33 milyon dolar döviz kazandık.  En çok ihraç ettiğimiz ikinci ürün ise 304,5 milyon dolar ile domates oldu.  Limon, 244,8 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı." ifadesini kullandı.

Sin, en çok ihracatın Rusya'ya yapıldığına belirterek, bu ülkeye  yapılan satışların yüzde 13 artarak 746,3 milyon dolara ulaştığını ifade etti.

Rusya'yı yüzde 5 artış ve 215 milyon dolarlık gelirle Almanya'nın  izlediğini kaydeden Sin, 2019’da en dikkati çeken ihracat artış oranının yüzde  317 ile Hindistan’da yaşandığını, bu ülkeye bir yılda toplam 37,5 milyon dolarlık  yaş meyve sebze ihraç ettiklerini bildirdi.

Sin, Akdeniz İhracatçı Birliklerinin (AKİB) 2019 yılında 1 milyar 94  milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Bölgede en çok ihracat yapan illerin Mersin ve Hatay olduğunu ifade  eden Sin, "Çiftçilerimizin özenle yetiştirdiği yaş meyve sebze ürünlerinin  kalitesini dünyaya göstermek, sektörümüzün pazar payını artırmak ve global  gelişmeleri takip etmek üzere AKİB olarak sektörün üç büyük küresel fuarına milli  katılım sağladık." değerlendirmesinde bulundu. Sin, 2020 yılında da sektördeki politikaların belirlenmesi ve  geliştirilmesi için yoğun bir şekilde çalışacaklarını belirtti. 

"
En Çok Okunan Haberler

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?