`Yatırımcılar Türkiye ekonomisinin uzun dönem performansına güveniyor`

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, uluslararası yatırımcılara Türkiye`de 3. çeyrekte yaşanan gelişmeler, bunların etkileri, hükümetin aldığı kısa ve uzun dönemli önlemler ile bankacılık sektörü hakkında bilgi sunduklarını aktararak, "Yatırımcılar G20 üyesi olan Türkiye`nin dünya ve bölge için önemli bir ülke olduğunu, yüksek bir potansiyeli bulunduğunu, yakın geçmişte çok başarılı bir performans gösterdiğini, Türkiye ekonomisinin uzun dönemli performansına güven duyduklarını belirtti." açıklamasını yaptı.

16.10.2018 Cuma 10:15

Güncelleme : 16.10.2018 Cuma 12:23

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı  Hüseyin Aydın, yaptığı yazılı açıklamada Endonezya'nın Bali Adası'nda geçen hafta yapılan Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Uluslararası Finans  Enstitüsü toplantılarını değerlendirdi.

Açıklamasında, dünya ekonomisinin makul ve sakin bir büyüme seyri  içinde olduğunu belirten Aydın, "2008'in altında olmakla birlikte yüzde 3,5  civarında bir büyüme hızı var, ancak büyüme hızı ülkeler arasında önemli  farklılıklar da gösteriyor." ifadesini kullandı.

Aydın, ekonomik ve finansal gelişmeleri etkileyen başlıca faktörleri;  uluslararası finansal imkanların daha sıkı hale gelmesi, gelişmiş ülkelerde daha  daraltıcı para politikası uygulamaları, faiz oranlarının yükselmesi, petrol  fiyatlarında artış, uluslararası ticarete getirilen sınırlamalar, İngiltere'nin  Avrupa Birliği'nden ayrılması, siyasi ve jeopolitik riskler, gelişmekte olan  ülkelerden sermaye çıkışı ile enflasyonda yukarı yönlü artan baskılar şeklinde  sıraladı.

Bu gelişmelerin kur ile faizde yukarı yönde ve yüksek düzeyde  dalgalanmalara neden olduğunu, gelişmekte olan ülkelerin performansını  etkileyebildiğini  aktaran Aydın, özellikle enflasyon, kur politikası, dış  ticaret açığı, hane halkı, reel sektör ve kamu borçluluğu gibi faktörlerin bu  ülkelerin etkilenme düzeyini belirlediğini anlattı.

Aydın, uluslararası düzenlemelere uyum sağlanmasına yönelik genel bir  isteksizlik gözlemlendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Düzenlemelerin hazırlanmasında çok hızlı hareket edilse de uygulama  daha yavaş ilerliyor. Özellikle gelişmiş ülkeler arasında küresel sorunlara ortak  bir çözüm bulunması konusunda derin görüş ayrılıkları bulunuyor. Gelişmekte olan  ülkeler bir yandan küresel dengesizliklerin neden olduğu zorluklarla baş etmeye  çalışırken bir yandan da büyümenin sürdürülmesi ve istihdamın artırılması  amacıyla para piyasalarında istikrarı sağlamaya, enflasyonu düşürmeye ve dış  kaynak bağımlılığını azaltmaya ağırlık veriyor. Toplantılar süresince  uluslararası yatırımcılara Türkiye'de 3. çeyrekte yaşanan gelişmeler, bunların  etkileri, hükümetin aldığı kısa ve uzun dönemli önlemler ile bankacılık sektörü  hakkında bilgi sunma imkanımız oldu.

Yatırımcılar G20 üyesi olan Türkiye'nin dünya ve bölge için önemli bir  ülke olduğunu, yüksek bir potansiyeli bulunduğunu, yakın geçmişte çok başarılı  bir performans gösterdiğini ifade ederken yaşanan gelişmeleri sadece ekonomik  nedenlere bağlamanın doğru olmadığını, kısa ve orta vadeli önlemleri yakından  izlediklerini, politika bileşenlerini yerinde bulduklarını ve büyümenin sağlıklı  olarak sürdürülmesine yönelik olumlu sinyaller aldıklarını, Türkiye ekonomisinin  uzun dönemli performansına güven duyduklarını belirtti."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak