Yatırımcıların iştahını kabartan halka arz!

Suudi Arabistan`ın enerji devi Aramco`yu halka arz edeceğini açıklamasının ardından uluslararası bankalar, ülkedeki varlıklarını güçlendiriyor.

29.06.2016 Cuma 15:28

Güncelleme : 30.06.2016 Cuma 09:26

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararının piyasalarda yarattığı dalgalanmanın ardından Suudi Arabistan, yatırım bankacılığı için daha fazla gelecek vaat eder hâle geldi.

Bloomberg News'un haberine göre, ülkenin ulusal petrol şirketi Aramco’nun halk arz edileceğinin ocak ayında duyurulmasından bu yana Orta Doğu’nun finans merkezi Dubai, bugünlerde Londra ve New York’tan gelen yatırımcılarla dolup taşıyor.

Üstelik yatırımcıların iştahını kabartan yalnızca 2 trilyon dolarlık Aramco değil. Suudiler, petrole bağımlılığı kısmak ve finansal sistemi güçlendirmek için yüzlerce devlet varlığını da satışa çıkarmayı planlıyor. Bu varlıklara, 15 milyar dolar değerindeki tahviller de dâhil.

New York merkezli araştırma firması Freeman & Co.’nun verilerine göre Suudi Arabistan’da bankalara ödenen komisyonlar, 2016’nın ilk beş ayında, üçte bir oranında artış göstererek 100 milyon dolara çıktı.

Teklif vermeye hazırlanan HSBC, JPMorgan, Citigroup gibi uluslararası bankalar başkent Riyad’daki ekiplerini güçlendirmeye devam ederken, Bloomberg’in ulaştığı kaynaklara göre İngiliz HSBC, Suudi Borsası’nın özelleştirilmesi üzerinde çalışıyor.

Yakın zamanda iki HSBC yöneticisi de Suudi hükümetinde önemli görevlere getirildi. Orta Doğu direktörü Muhammed El Tuwaijri, mayıs ayında, Ekonomi ve Planlama Bakanı Yardımcısı olurken, Küresel Bankacılık ve Piyasalar Genel Müdürü Fahad El Saif de borç yönetimi ofisinde görevlendirildi.

JP Morgan’ın Suudi Arabistan’daki istihdamını yıl başından bu yana yüzde 10 artırdı. Bankanın Aramco’da danışmanlık rolü de bulunuyor.

ARTAN SUUDİ POTANSİYELİ

Alman Deutsche Bank’ın Kurumsal Yatırım Bankacılık Direktörü Tamim Jabr, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Giderek büyüyen piyasasıyla Suudi Arabistan’ın küresel yatırım bankaları için çok önemli bir potansiyeli var” diye konuştu.

Mayıs ayında Riyad’ı ziyaret eden Morgan Stanley Başkanı Colm Kelleher, Suudi El Eqtisadiah gazetesine yaptığı açıklamada ülkenin geleceği şekillenirken bankasının Suudi Arabistan’a taahhütlerinin devam edeceğini ifade etmişti.

Bloomberg’e konuşan Atlantic Equities analistlerinden Christopher Wheeler, “Bankalar peşlerinden gidecekleri büyük bir cüzdan gördü ve bunu kaçırmak istemeyeceklerdir. Petrolün yeniden tarihi yüksek seviyelere ulaşamayacağı göz önünde bulundurulduğunda Suudi Arabistan dışından ülkeye yatırımcı akını devam edecek” ifadelerini kullandı.

PETROLE BAĞIMLILIĞI AZALTMA HEDEFİ

Dünyanınn en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, rekor seviyelerde düşen petrol fiyatlarından kaynaklanan kayıplarını alternatif çözümlerle telafi etmeye çalışıyor.

Petrole bağımlılığı azaltmak için nisanda açıklanan “Vizyon 2030”’ programının en önemli payını Aramco’nun halka arzı oluşturuyor. Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Salman, Bloomberg’e verdiği röportajda ekonomik modellerlinin tamamıyla gözden geçirilmesi gerektiğini söylemiş,  dünyanın en büyük kamu yatırım fonunu kurmanın projeleri arasında olduğunu açıklamıştı.

Freeman & Co’nun tahminlerine göre Aramco’nun halka arzından elde edilecek bankacılık ücretleri 50 milyon doları bulabilir.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma