Yen 8 ayın zirvesinde

Yenin euro karşısında 8 ayın zirvesine tırmanması BOJ Başkanı Kuroda`nın ekonomiyi destekleme konusundaki çabalarını riske atıyor.

05.01.2016 Cuma 16:08

Güncelleme : 06.01.2016 Cuma 09:33

Yenin euro karşısında 2011 yılından bu yana ilk kez yıllık kazanç elde etmesi, Japonya parasının düşük seviyelerinin geride kaldığına ilişkin spekülasyonları güçlendirerek, ülkenin mevcut durumda zorluk çeken ihracatçılarını olumsuz yönde etkiliyor.

En fazla yükseliş bekleyen, Bank of America Corp.'s analist tahminlerine göre, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) 2013 yılında rekor düzeyde parasal genişleme açıklamasının ardından yen, bu yıl tüm kayıplarını geri alabilir. Japonya parası, hisse senetlerindeki düşüşün güvenli varlıklara olan talebi artırmasıyla Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Sevkiyatların Kasım ayında üç yılın en sert düşüşünü gerçekleştirmesi, yenin yüksek seviyesinin mevcut koşullarda dahi ihracatçıların rekabet gücünü azaltmasını işaret ediyor.

Paraların değerlerindeki değişim, Avrupa Merkez Bankası (AMB) büyümeyi para arzını genişleterek büyümeyi desteklemeyi sürdürürken Japonya politika yapıcılarının teşviğe ayıracak çok az yeri olduğuna ilişkin endişeleri yansıtıyor. Dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı Toyota Motor Corp., ve Nissan Motor Co. gibi ihracatçılar için gündemde olan yen sorunu BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ekonomiyi destekleme konusundaki çabalarını riske atıyor.

Tokyo'da Bank of America's Merrill Lynchdöviz stratejisti Shusuke Yamada, “Yen mevcut durumda yeterince zayıf, euronun ise daha fazla değer kaybetmek için gidecek yeri bulunuyor. BOJ giderek azalan genişleme seçenekleriyle karşı karşıya bulunuyor” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak