Yeni boru hattı Türkiye`ye gaz akışını garanti edecek

09.01.2015 Cuma 11:12

Güncelleme : 09.01.2015 Cuma 11:25

Hakan Ceyhan Aydoğan/Elena Teslova - Rus enerji şirketi  Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Rusya üzerinden Türkiye'ye inşa edilmesi  planlanan yeni boru hattının daha güvenli gaz akışını sağlayacağını söyledi.

 


Kupriyanov, Türkiye ve Rusya arasındaki enerji işbirliğini AA  muhabirine değerlendirdi.

 

Söz konusu boru hattı projesinin, iki ülke ilişkilerinin  geliştirilmesi adına önemli olduğunu belirten Kupriyanov, "Yeni boru hattı  projesiyle Gazprom, Türkiye'ye güvenilir enerji teminini garanti ediyor"  ifadesini kullandı.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 Aralık'ta Ankara'ya  gerçekleştirdiği ziyaretin Türk-Rus enerji işbirliğine yeni perspektifler  kattığını vurgulayan Kupriyanov, Türkiye-Yunanistan sınırında depolanacak gazın  Avrupa'ya da aktarılabileceğini kaydetti.

 

Kupriyanov, yeni boru hattı inşaatı kapsamında kurulacak "Gazprom  Russkaya" şirketiyle ilgili çalışmalara 8 Aralık'ta başlandığını, şirketin  ismini, yeni su altı boru hattının başlangıç noktası olacak "Russkaya Kompresör  İstasyonu''ndan aldığını söyledi.

 

Sergey Kupriyanov, yeni boru hattının isminin "Türk akımı"  olabileceğini kaydetti.

 

"Verimli ve dinamik ilişkiler"

 

Türk-Rus enerji ilişkilerinin gelecekte de "verimli ve dinamik"  olmasını beklediğini vurgulayan Kupriyanov, Gazprom'un 30 yılı aşkın süredir  Türkiye ile karşılıklı yarara dayanan ilişkiler sürdürdüğünü belirtti. Bu  ilişkilerin, her iki taraf için de oldukça önemli olduğunu ifade eden Kupriyanov,  şöyle konuştu:

 



Gazprom bu zamana kadar Türkiye'ye güvenli gaz sevkiyatı sağladı.  Diğer kaynaklardan gaz akışının kesildiği durumlarda, birçok defa yardıma  gelerek, gerekli miktarı kendi kaynaklarımızdan sevk ettik. Bu düşünceyle,  Gazprom her zaman Türkiye'nin enerji güvenliğinde garantör olmuştur denilebilir.  Bu alandaki işbirliğimiz gelişerek devam ediyor."

 

Rusya Devlet Başkanı Putin, 1 Aralık'ta Türiye-Rusya Üst Düzeyli  İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılmak için Türkiye'ye gelmişti. Görüşmelerin  ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, "Güney akım"  projesini iptal ettiklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve  Putin, 60 bin metreküpten fazla kapasiteye sahip yeni doğalgaz hattının yapımı  konusunda anlaşmıştı.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?