Yeni Zelanda faiz indirdi

Yeni Zelanda Merkez Bankası, büyümenin yavaşlaması ile birlikte enflasyonu canlandırmak için 4 yıldan bu yana ilk kez faiz indirim karar aldı.

11.06.2015 Cuma 09:05

Güncelleme : 11.06.2015 Cuma 11:01

Yeni Zelanda Merkez Bankası, büyümenin yavaşlaması ile birlikte enflasyonu canlandırmak için 4 yıldan bu yana ilk kez faiz indirimine gitti. Banka söz konusu kararı ile Auckland’daki konut patlaması tehlikesini görmezden gelmiş oldu.

Guvernör Graeme Wheeler, Perşembe günü Wellington’da yaptığı açıklamada, “Ek gevşemeye gitmenin uygun olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Banka, resmi nakit oranını çeyrek yüzde puan düşürerek yüzde 3.25’e indirdi ve 2016 ortasında kadar bir kez daha faiz indirimine gidileceğini öngördü.

Wheeler, süt ürünleri fiyatlarının gerilemesi ve Auckland’da konut fiyatlarının artış göstermesine rağmen enflasyonun hedefin altında seyretmesi ile birlikte büyümenin yavaşlamasına karşı önlem alıyor. Merkez bankası, borçlanma maliyetlerindeki indirimin ardından ülke para biriminin aşağı yönelmesi ve enflasyonun sıfıra yakın seviyeden ivmelenmesini bekliyor. Merkez bankasının enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde.

ANZ Bank baş New Zealand ekonomisti Cameron Bagrie, “Ekonomi beklenenden daha hızlı yavaşlıyor. Temmuz ayında bir kez daha faiz indirimine gidilebilir. Yıl sonuna kadar üçüncü bir indirim görme olasılığımız yüzde 50” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

JP Morgan gelir beklentisini yükseltti

`Bu yaz bir faiz indirimi mümkün`

Net UYP açığı belli oldu

Morgan Stanley, S&P 500 beklentisini değiştirdi

Çin bazı ABD`li firmaların faaliyetini yasakladı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi arttı

Rusya`dan 2 Alman bankasıyla ilgili karar

Çin faiz oranlarını değiştirmedi

Londra yabancı yatırım çekmede Avrupa`nın lideri

Japonya`da devlet tahvili getirisi yükseldi

Çin`in konut sektörü önlemi yeterli bulunmadı

Japonya`da market satışları 5 aydır artıyor

İngiltere`de konut fiyatları rekor seviyede

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

Konut satışları azaldı