`Yenilenebilir enerjide sınır yok`

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun Bakanlık olarak yenilenebilir enerjiden maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz. Orada kendimize bir sınır çizmedik ama hedeflerimiz var" dedi.

29.10.2015 Cuma 11:14

Güncelleme : 29.10.2015 Cuma 12:22

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, bakanlık olarak yenilenebilir enerjiden maksimum düzeyde yararlanmak istediklerini belirterek, "Orada kendimize bir sınır çizmedik ama hedeflerimiz var. 10 sene önce 40 megavat olan rüzgar, şu an 4 bin megavata çıktı. 2023'te de 20 bin megavata çıkacak" dedi.

Alaboyun, Türkiye'nin enerji politikalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Yenilenebilir enerji denilince iki faktörün öne çıktığını belirten Alaboyun, bunların rüzgar ve güneş olduğuna işaret etti.

Alaboyun, bir yıl içerisinde 8 bin 760 saat enerji temin etmenin gerekliliğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Güneşten elde ettiğimiz enerji bin 800 saat. Rüzgardan elde ettiğimiz 2 bin 400 saat. Geri kalan enerji açığını da bir şekilde kapatmamız lazım. Bunu da ancak; nükleer enerji, kömür ve doğalgaz santralleri ve devrede 4 bin 800 saat çalışma kapasitesi olan hidroelektrik santrallerle kapatacağız. Bakanlık olarak yenilenebilir enerjiden maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz. Orada kendimize bir sınır çizmedik ama hedeflerimiz var. 10 sene önce 40 megavat olan rüzgar, şu an 4 bin megavata çıktı. 2023'te de 20 bin megavata çıkacak.

KÖMÜRÜMÜZÜ DAHA ÇOK KULLANMAK İSTİYORUZ

ürkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini gelecek yıllarda 5 katına çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Alaboyun, güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak istediklerini aktardı.

Alaboyun, Karapınar'ı "Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi" ilan ettiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

Orada 3 bin megavat enerji üretimi kapasitesi var. Bu, iki tane Keban Barajı'na eşittir ama bu kapasite bir yıl içinde sadece bin 800 saat... Keban, 4 bin 800 saat. Bunların bilinmesinde fayda var. Bütün enerjimizi güneşten üretecekmiş gibi düşünüyoruz. Güneş olduğu sürece enerji elde edebiliriz. Karapınar'da 1,8 milyar ton kömür rezervimiz var. Açık işletmeyle 5 bin megavatlık bir santral kuracağız. Bunlar 4 veya 5 tane, ayrı ayrı kuracağız. Şu anda onun planlaması yapılıyor. Kömürümüzü daha çok kullanmak istiyoruz."

Doğalgazda yurtdışına çok bağımlı olunduğunu ifade eden Alaboyun, şunları kaydetti:

Özellikle doğalgaz ve ithal kömürde bağımlılığımız toplam enerjide yüzde 72'leri buluyor. Bunu aşağı çekmek istiyoruz. Son aylarda ürettiğimiz enerjinin yüzde 48'ini doğalgaza bağlı termik santrallerden elde ediyoruz.

Neredeyse yarı yarıya. Bu gazı Rusya'dan ve İran'dan alıyoruz. Dökme gazı Nijerya, Katar veya başka ülkelerden alıyoruz. Bunu ortadan kaldırmak değil ama enerji çeşitliliğinde farklı alanlara yönelmemiz lazım. Bu da doğalgaz, kömür, nükleer, hidroelektrik ve yenilenebilir enerjiyle olmalı."

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma