Yuan değer kazandı

Yuan offshore işlemlerde, Çin`in yabancı spekülasyonunu durdurmak için çabalarını artırmasının etkisi ile değer kazandı

18.01.2016 Cuma 08:37

Güncelleme : 18.01.2016 Cuma 10:20

Hong Kong'da işlem gören (offshore) yuan, Çin'in kendi para birimine karşı yabancı spekülasyonunu durdurmaya yönelik çabalarını sıkılaştırmasının ardından ardından değer kazandı ve Ekim ayından bu yana en büyük haftalık kazancının ardından yükselişini sürdürdü.

Çin Merkez Bankası (PBOC), yabancı finans kuruluşlarının Çin'de tuttukları yuan hesaplarına zorunlu karşılık faizi uygulayacağın duyrudu, ancak faizin seviyesi hakkında bilgi vermedi. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre, bu oran, büyük bankalar için şu anda yüzde 17.5 olan zorunlu karşılık faizi ile aynı olacak. Yabancı merkez bankaları, ülke refah fonları ve uluslararası kredi kuruluşları, PBOC'tan yapılan açıklamaya göre, bu değişiklikten etkilenmeyecek.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. döviz stratejisti Irene Cheung, "Çin'de gördüğümüz, offshore piyasada likiditeyi daraltmaya çalışarak, offshore bankaların ellerindeki yuanları bu piyasaya kanalize etmelerini daha pahalı hale getirmek," dedi ve "Temel olarak, offshore piyasada likidite dar tutulmaya devam ediliyor ve bu da yüksek fonlama maliyetlerine yol açıyor ve spekülatörleri offshore işlemlerde yuanda 'short' gitmekten alı koyuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Hong Kong'da işlem göre yuan dolar karşısında, Bloomberg'in derlediği verilere göre geçen hafta yüzde 1.05 değer kazandıktan sonra, yüzde 0.41 daha yükselerek, lokal saat ile 10:42'de 6.5868 seviyesine çıktı. Yuan oshore işlemlerde, PBOC'un günlük referans kurunda yüzde 0.07 ile son dört haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.08 güçlenerek 6.5790 seviyesine yükseldi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma