`Yükselen piyasa ekonomilerine sermaye girişi zayıf kalacak`

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yükselen piyasa ekonomilerine yönelik sermaye girişlerinin gelecek iki yıl boyunca zayıf kalacağı öngörüsünde bulundu.

29.11.2018 Cuma 09:59

Güncelleme : 29.11.2018 Cuma 15:02

Fitch Ratings'in sitesinde yayımlanan araştırma raporunda, yükselen  piyasa ekonomilerine yönelik net sermaye akışının bu yıl 2008-2009 finansal  krizinden bu yana en düşük seviyeye gerilediği bildirildi.

Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika, Güney Kore,  Meksika, Polonya, Rusya ve Türkiye'yi kapsayan raporda, söz konusu ülkelere  yönelik sermaye girişlerinin gelecek iki yıl boyunca düşük kalacağı tahmininde  bulunuldu.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımları ve küresel finansal  dalgalanmalar, sermaye akışlarını etkileyen ana faktörler olarak gösterilen  raporda, ülkelere spesifik değerlendirmelere de yer verildi.

Buna göre, Fed ve Avrupa Merkez Bankası ile yerel faiz oranları  arasındaki farklılıklar özellikle Polonya, Meksika ve Güney Afrika'ya yönelik net  sermaye akışları için önem taşıyor.  Meksika ve Türkiye'ye yönelik sermaye  girişleri ise yükselen piyasa ekonomileri ile gelişmiş ekonomiler arasındaki  büyüme oranlarındaki farklılıklardan etkileniyor.

Bu arada, Fitch'in Yardımcı Direktörü Maxime Darmet, araştırmaya  ilişkin değerlendirmesinde, güçlenen ABD dolarının yükselen piyasa ekonomilerinin  bilançolarına ve varlık fiyatları üzerindeki baskıyı artırdığına işaret ederken,  "Analizlerimize göre, dolarda yaşanan yüzde 10'luk değerlenme, büyük yükselen  piyasa ekonomilerinde net sermaye akışlarını gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde  1'i kadar düşüyor." ifadelerini kullandı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak