Yunan krizi Euro`nun imajını sarstı!

Euro`nun Yunanistan borç krizi sırasında gösterdiği direnç zararı maskeliyor.

23.07.2015 Cuma 09:54

Güncelleme : 23.07.2015 Cuma 11:56

Euro bir üyeyi kaybetme riskini uzaklaştırmış olabilir ancak Yunanistan ile ilgili tartışmalar yatırımcı gözünde euronun imajına kalıcı zararlar verdi.

Toplam 413 milyar dolarlık fon yöneten Millennium Global Investments Ltd. ve M&G Investments Inc.’e göre geçtiğimiz hafta kurtarma anlaşması ile sonuçlanan politik gerilimler, Euro Bölgesi’nin zayıflığını ifşa etti, mali bir birliğin olmadığını gösterdi. Almanya’nın 2 numaralı bankası Commerzbank AG, devam eden krizin euroya talebi zayıflayacağı uyarısında bulundu. Rezerv para birimi olan euro Mart ayında 13 yılın en düşük seviyesini görmüştü.

BloombergHT'de yer alan habere göre, Millennium Global para yöneticilerinden Richard Benson, “Para birliğinin yapısında çatlaklar var. Yunanistan eurodan çıksa da çıkmasa da politik anlaşmazlıktan dolayı uzun vadeli euro görünümümüz zayıfladı” dedi.

Euronun Yunanistan para birliğini terk etmeye yaklaştığı sırada dirençli bir seyir izlemesinden dolayı karşılaştığı baskılar en iyi uzun vadeli göstergelerde görünüyor. Bunlar rezerv ve akış verileri. Bu göstergeler yatırımcıların üye ülkeler arasında daha fazla ayrımcılık yaptığına işaret ediyor. Risk girmiş olan şey, 19 üyeli para birimi euronun Avrupa’daki birliğin değiştirilemez sembolü statüsü.

Bloomberg’in derlediği verilere göre İspanya ve Portekiz şirketlerine birleşme ve satın almadan yoluyla gelen total likidite bu yıl 16.9 milyar dolar oldu ve 2014 yılındaki seviyesinden yüzde 46 geriledi.

Uluslararası Para Fonu verilerine göre euro, 31 Mart’ta sona eren üç aylık dönemde küresel merkez bankası varlıklarının yüzde 20.7’sini oluşturdu. Söz konusu seviye 2002’den bu yana en düşük olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yılın sonunda bu oran yüzde 22.1 seviyesindeydi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak