Yunanistan`daki mali kriz

Yunan hükümeti ile AB kurumları arasında Yunanistan’ın borcunun azaltılması ve üçüncü yardım paketi kapsamında kredi dilimlerinin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler Atina’da başladı.

09.03.2016 Cuma 14:53

Güncelleme : 09.03.2016 Cuma 15:56

Yunanistan'ın kalkınma programıyla ilgili ilk değerlendirmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, yaklaşık bir aylık aranın ardından tekrar Atina’ya gelen Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa İstikrar Mekanizması temsilcilerinden oluşan heyet ilk olarak Yunanistan Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos ve Ekonomi, Kalkınma ve Turizm Bakanı Yorgos Stathakis ile bir araya geldi.

Akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yorgos Katruggalos ile de görüşmesi beklenen heyet ile Yunan hükümeti arasındaki müzakerelerde ilerleme sağlanması durumunda heyete Uluslararası Para Fonu temsilcisi de dahil olacak.

IMF’nin yeni kalkınma programına katılımı, Atina için, borcun hangi oranda azalacağı açısından önem taşıyor.

Alınan bilgiye göre, AB kurumlarının ön koşul olarak öne sürdüğü ek tedbirler arasında, özelleştirmelerle ilgili özel borç geri ödeme fonunun faaliyete geçirilmesi, vergi ve sosyal güvenlik yasalarının yeniden düzenlenmesi, 2017-2018 yılları için bütçe açığının kapatılması ve geri ödenmeyen krediler meselesinin çözülmesi gibi önemli konular bulunuyor.

AB kurumları temsilcileri, Atina’daki çalışmalarının ardından kalkınma programıyla ilgili konularda değerlendirmelerde bulunacak ve bunları rapor halinde kreditörlere sunacak.

Euro Bölgesi yetkilileri, kısa bir süre önce yaptıkları açıklamalarında, Yunanistan’ın mali kalkınma programında ilerleme kaydedildiğini ancak, halen reform listesi üzerinde yapılması gereken daha çok şey bulunduğunu belirtmişti.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı