Yurt dışından getirilen araçlara ilişkin yeni düzenleme

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "İkinci el gelip de yurda sıfır diye sokulan araçlara, Gümrük Kanunu gereği el konuluyordu. Biz yaklaşık 40 bin araç sahibi ile ilgili yeni bir düzenleme yapıyoruz" dedi.

23.11.2016 Cuma 14:30

Güncelleme : 24.11.2016 Cuma 08:39

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  "İkinci el gelip de yurda sıfır diye sokulan araçlara, Gümrük Kanunu gereği el  konuluyordu. Biz yaklaşık 40 bin araç sahibi ile ilgili yeni bir düzenleme  yapıyoruz." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine TBMM'ye sunulması planlanan "Torba kanun"da  bakanlığını ilgilendiren düzenleme hakkında bilgi verdi.

Yurt dışından getirilen ikinci el araçların yeni araç olarak  gösterilerek gümrüklerden geçirilmesi durumunda bu araç sahipleri hakkında işlem  yapıldığını hatırlatan Bakan Tüfenkci, araçların yasa gereği mülkiyetinin kamuya  geçtiğini  belirtti.

Tüfenkci, Meclise gelmesi planlanan "Torba kanun"da konuya ilişkin  düzenleme yapılacağını aktardı.

Gümrük Kanunu'nun ilgili maddesi ile araçların bağlandığına, sahipleri  hakkında da cezai işlem yapıldığına işaret eden Tüfenkci, yeni düzenleme ile  araçların yeniden ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını bildirdi.

Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:

"Gümrükten sıfır araç olarak sokulan ancak ikinci el olduğu belirlenen  araçlar eksik bildiriminden dolayı, Gümrük Kanunu'nun 235.maddesi gereği  yakalanıyor, gümrüğe çekilip el konuluyordu. Biz yaklaşık 40 bin araç sahibi ile  ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Gümrük Kanunu'nun 235'inci maddesi uyarınca el  konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara, deniz ve hava  ulaşım araçlarıyla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği ayı takip eden  altıncı ayın sonuna kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk  iktisabından miktarın başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi halinde  el konularak, mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı kaldırılacak. El konulan  araçlar sahibine iade edilecek."

'BU ŞEKİLDE 8 BİN ARAÇ VAR'

Bu kararın gümrük idaresi tarafından da ilgili mahkemeye  bildirileceğini kaydeden Tüfenkci, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce  serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak ilk iktisabı gerçekleşmiş kara,  deniz ve hava ulaşım araçlarıyla ilgili olarak da düzenlemeye konu olan kabahatin  gümrük idaresince tespit edilmesinden önce kendiliğinden bildirilmesi durumuna  ilişkin de düzenleme yapıldığını aktardı.

Bakan Tüfenkci, "Bu şu demek, siz bu tip araçları yurt içine  sokmuşsanız kendiliğinizden beyanda bulunursanız gümrükleme değerinin yüzde  yirmisini ödediğinizde aracınızla ilgili bağlama, tahkikat yapılmayacak." dedi.

Bu şekilde bağlanan yaklaşık 8 bin araç bulunduğunu vurgulayan Tüfenkci,  söz konusu araçların tekrar ekonomiye kazandırılmasını arzu  ettiklerini anlattı.

Tüfenkci, "Böylelikle bu araçların otoparklarda çürümelerinin önüne  geçmek istiyoruz. İnsanlarda cezai tahkikattan bu vesile ile kurtulmuş olacaklar.  Bir yanlışlığı da düzeltmiş oluyoruz." diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü