Yurtdışı ÜFE haziranda arttı

Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,49 arttı.

21.07.2015 Cuma 10:00

Güncelleme : 21.07.2015 Cuma 12:33

Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,49 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,25 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,51 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,23 artış gösterdi.

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,63 artış, imalat sanayi sektöründe ise %1,49 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler  bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%4,49), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (%3,72), motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork (%2,75) alt sektörleridir. Buna karşılık deri ve ilgili ürünler (%-1,10), diğer mamul eşyalar (%-0,33) ve giyim eşyası (%-0,28) bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Haziran ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında, en yüksek yıllık artış ise ara mallarında gerçekleşti.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma