Yurtiçi piyasalar yeni haftaya nasıl başladı?

Darbe girişiminin ardından hareketlenen piyasalarda haftanın ilk gününde ibre tersine döndü. Dolar/TL 3.03`ün altına indi, borsada yükseliş ise yüzde 3`ü aştı. Türkiye hisseleri en fazla yükselen gelişen piyasa oldu.

25.07.2016 Cuma 08:21

Güncelleme : 25.07.2016 Cuma 17:29

UZMANPARA

Darbe girişiminin ardından tarihi zirveyi gören dolarda ibre tersine döndü. Geçen hafta 3.09 sınırına dayanan dolar/TL bugün 3.02'den işlem görüyor. Euro/TL ise 3.32'den işlemde.

EN FAZLA YÜKSELEN TÜRKİYE HİSSELERİ

Öte yandan güne yüzde 0.95 yükselişle başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de saat 12:33 itibariyle 3.05 yükselişle 73.927 puan seviyesinde seyrediyor. Türkiye hisseleri en fazla yükselen gelişen piyasa oldu.

Uzmanlar bu haftanın en kritik gündem maddesinin ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelecek faiz kararı olduğuna dikkati çekiyor. 

'TÜRK VARLIKLARI SAKİNLEŞTİ'

KapitalFX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaprığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Türkiye’de piyasa oynaklığına neden olabilecek haber akışı; hafta içi veya hafta sonu demeden hız kesmeden devam ediyor. Buna karşılık geçtiğimiz haftanın sonuna doğru Türk varlıklarındaki hareketlerin biraz daha sakinleştiğini belirtmekte fayda var. Yabancı raporlar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları devam ederken, içeride ekonomi yönetimi ve para politikası yapıcılarının proaktif aksiyonları Türk varlıklarındaki stabilitenin korunması açısından önem taşımaktadır. Yeni hafta ile beraber olumlu beklentilerin biraz daha ağır bastığını görmekteyiz.
 
'YURTİÇİ EKONOMİ VE PARA YÖNETİMİNE GÜVEN TAM'

Risk göstergelerindeki gerileme ve kur seviyesinin 3,10’u aşmaması olumlu gelişmeler olarak karşımızdadır. Aynı zamanda yurtiçinde ekonomi ve para politikası yönetimine şu anda güvenin tam olduğunu belirtmek lazım.
 
3 TL seviyesi üzerini köpük olarak düşünecek olursak, henüz normalleşme gerçekleşmemiştir. Hafta içinde yurtiçi ve yurtdışı gelişme ve açıklamalara bağlı olarak oynaklık artabilir. Bu nedenden dolayı dolarda 3 üzerinde kalındığı sürece bir mıknatıs etkisi olabilir diye düşünüyoruz. TL değer kaybedebileceği kadar kaybetmiştir ve ilave bir negatiflikten bahsetmek için 3,10 üzerinin görülmesi gereklidir. Şu anda bizim gördüğümüz risk, herhangi bir kredi derecelendirme kuruluşunun not indirimine gitmesidir. Domestik dinamikler ile ilgili olarak ise, önceki haftalara göre daha iyimseriz."
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma