Zamda son noktayı Yıldız koydu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız "Dün gelen zam 1 kuruştur, 1,41 olan rafineri kuruşu 1,42’ye çıkmıştır" dedi.

12.05.2015 Cuma 13:23

Güncelleme : 12.05.2015 Cuma 14:36

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız A Haber Canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Yıldız, motorin zammıyla ilgili olarak, "Öncelikle, 12 kuruşu düzeltmek isterim. Otomatik fiyatlama mekanizması bunu yapıyor. TÜPRAŞ’ı aradım. İndirimin 12 kuruş değil, 1 kuruş yapıldığını söylediler. Dün gelen zam 1 kuruştur. 1,41 olan rafineri kuruşu 1,42’ye çıkmıştır" dedi.

ORTALIK KARIŞTI, EPDK AÇIKLAMA YAPTI! HABERİ İÇİN TIKLAYIN

Yıldız, açıklamasında şunları söyledi:

"Doğalgaza döviz oynaklığının yansıması olur mu? Maliyetimiz arttı. Yüzde 10,25’lik indirim varken dövize yüzde 18 zam geldi. Maliyetler açısından aksettirseydik yüzde 7,5 – 8 zam yapmamız gerekiyordu. Bunu vatandaşımıza seçimden sonra da sirayet ettirmeyeceğiz.

Muhalefet partileri bedava elektrik vaadinde bulunuyor. Sizin düşük veya orta gelirliler için vaadiniz var mı?

Elektriği bütün vatandaşımıza bedelsiz kullandırabilirsiniz. O zaman 60 milyar TL’nin üzerini çizeceksiniz. Bu ayağa yere basmayan bir vaattir. Türkiye’de siyasetin saygınlığını zedeliyorlar. Türkiye’de 127 kwh elektrik için hane başına aylık 54 ila 58 TL arasında bir fatura ödeme var. Siz 230 kwh elektriği bedava dağıtacağım diyorsunuz. Sizden böyle bir talep yok ki.

Bizim bu manada çok net ifadelerimiz var. Enerji sektöründe Cumhuriyet tarihinde ilk defa son 2 yıldır arzı talebin daha üzerindedir. Enerjinin kendi içinde sübvansiyonu olamaz.

Biz tarımda her yıl çiftçimize 1,8 milyar TL gübreyle beraber mazot desteği veriyoruz. Maliyeti 1,83 TL olan malı 1,50 TL’ye dağıtıyorum derseniz kimse inanmaz. İthal edilen bir konu bu. Eğer bedava olursa, geçen yıl toplanan 46 katrilyon verginin üzerini çizersiniz. Biz o toplanan vergiyle Yüksekova’ya açılışı yakın zamanda yapılacak olan havaalanını yaptık. Okul yaptık, hastane yaptık. Muhalefetin vaatlerinin bu anlamda hiçbir gerçekçiliği yok. Araca binenden alınan vergiyle hastane yapılıyor. 
   

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma