Zorlu`dan İsrail gazı için konsorsiyum önerisi!

Zorlu Enerji Genel Müdürü Ak "İsrail gazının Türkiye`ye taşınmasında özel şirketlerin anlaşması daha kolay olur, konsorsiyum oluşturmak gerekebilir" dedi.

23.12.2015 Cuma 11:10

Güncelleme : 23.12.2015 Cuma 14:33

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi durumunda, enerji yatırımlarında daha farklı yaklaşımların hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "İsrail gazının Türkiye'ye taşınmasında özel şirketlerin anlaşması daha kolay olur, konsorsiyum oluşturmak gerekebilir" dedi.

Ak, İsrail ile Türkiye arasında Mavi Marmara olayından sonra yoğunlaşan diplomasi trafiğinin enerjideki olası etkilerini, AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye ve İsrail ilişkilerinin yeninden normalleşmesinin çok uzun soluklu bir süreç olduğunu anlatan Ak, son gelişmelerin iki ülke arasında hem hükümetler arası hem de şirketler arası görüşmelerin daha da artacağını gösterdiğini söyledi.

Doğu Akdeniz'de İsrail açıklarında keşfedilen zengin doğalgaz kaynaklarının Türkiye'ye iletilmesi konusunu da değerlendiren Ak, şöyle konuştu:

"İsrail'de keşfedilen doğalgaz rezervinin asıl sahibi özel şirketler olduğu için burada yatırım konusunda, Rusya veya Azerbaycan'la yapılan anlaşmalardan farklı bir yaklaşım gerekecektir. Sonuçta bu durumda, İsrail gazının Türkiye'ye taşınmasında özel şirketlerin anlaşması daha kolay olur, konsorsiyum oluşturmak gerekebilir. Bu ideal çözüm olarak görünüyor, gelişmeleri yakından izliyoruz."

Bu arada, Turcas Petrol Üst Yöneticisi Batu Aksoy ise dün katıldığı bir toplantıda, İsrail gazının Türkiye'ye taşınması konusunda birçok şirketle konsorsiyum görüşmesi yaptıklarını ifade ederek, "EnerjiSa ile işbirliği yapıyoruz, Zorlu da konsorsiyumla ilgilenen bir grup. Çok olumlu görüşmeler var. Bu uluslararası, mega bir proje. Biraz daha projenin şekil alması ile birlikte daha fazla uluslararası doğalgaz şirketinin de bu projede yer almak isteyeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulunmuştu.

İsrail açıklarında keşfedilen 1,1 trilyon metreküpten daha fazla doğalgazın yaklaşık 550 milyar metreküplük bölümünün 2020 yılına kadar tamamlanacak bir boru hattıyla 20-25 yıllık bir sürede Avrupa pazarına aktarılması tartışılıyor. Jeopolitik açıdan gazın, Türkiye'ye denizden 500 kilometrelik bir boruyla getirilmesi projeksiyonu öne çıkarken, özel sektör yaklaşık 3 milyar dolara mal olacak böyle bir projeye "ekonomik ve ticari açıdan reel" bulduğu için ilgi gösteriyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?