• Gizmen Nalbantlı

Enflasyon çift haneyi zorlayabilir‏

01.02.2016 Cuma 12:11

Aralık ayında yüzde 0.21 artış gösteren enflasyon ile yılı yüzde 8.81 ile kapattık. 2015 yılının en yüksek seviyesi olan bu rakam 2016 yılı için çift hane sinyali vermişti. 2014 Kasım ayında yüzde 9.15 gören enflasyon sonrası bu rakam son 13 ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Çekirdek TÜFE ise yüzde 9.51 ile Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Gıda fiyatları, enflasyonun ve Merkez Bankası’nın korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Bu sene oldukça soğuk bir kış geçiriyoruz. Bazı bölgelerde meydana gelen fırtına ve aşırı yağışlar sera ve üretime zarar verdi. Bu yüzde son dönemde sebze ve meyve fiyatlarında artış görüyoruz. Önümüzdeki aylarda bu devam edebilir.


GIDA FİYATLARI VE KUR ETKİSİ

Aralık ayında yüzde 1.24 yükselen gıda fiyatları, aylık bazda yüzde 0.30 ile enflasyona en yüksek katkıyı yapmıştı. 2015 yılının geneline baktığımızda ise Lokanta ve Oteller kaleminde yüzde 13.23’lük yükseliş görüyoruz.Eğlence ve Kültür grubunda ise yüzde 11.56 ile bu kalemi takip etti. Bu yükselişte kur etkisinin olduğunu söylemeliyiz. Gıda ve Alkolsüz içecekler kaleminde yüzde 10.87 artış görülürken, Alkollü İçecek ve Tütün kaleminde yüzde 5.68 yükseliş görüldü.




En çok zam yapılan içki ve sigaranın tüketici enflasyonu sepetinde ağırlığının yüzde 5 seviyesine doğru yükselmesi, yeni yılda gelen zamlar ile enflasyonu yukarı yönlü iteceğe benziyor. Ayrıca mutfaklarıdaki enflasyonun yüzde 20’lerin üzerinde olduğu ülkemizde bu ay ücret zamları ve asgari ücret artışının piyasaya girecek olması ile enflasyondan ciddi bir yükseliş görülebilir. Zaten Erdem Başçı son yaptığı konuşmada yılın ilk üç ayında enflasyonun çift haneye çıkmaması için çalışacağız açıklamasında bulunmuştu.

TÜİK ENFLASYON SEPETİ LİSTESİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ

TÜİK yeni yıl ile birlikte enflasyon sepetinde değişikliğe gitti. Sepete, çiğ köfte, elbise, pizza ve avukatlık ücretleri eklendi. Sepetten çıkan ürünler ise, 2000 cc otomobil, bezelye, dikiş ipliği, ilk yardım aletleri, mektup gönderme ücret, telefon karı ücreti, DVD oynatıcı, yazıcı, müzik CD, boş DVD, özel dersane ücreti ve epilasyon aletleri olarak açıklandı. Böylece Gıda ve ulaştırmanın payı azalırkeni alkollü içecekler ve sigaranın payı yukarıda değindiğimiz gibi yüzde 5’e dayandı.

Erdem Başçı her ne kadar bu yıl kur etkisinin daha az olacağını düşünse de küresel ekonomideki belirsizlik,jeopolik riskler ve FED etkisi ile kurda daha yukarı seviyelerin görüleceğine inanmak istemiyor. Çarşamba günü açıklanacak enflasyon rakamlarında yeni zamlar ve kur etkisinin devam etmesi ile birlikte yüzde 9.55-9.75 arası bir rakam bekliyorum. Ocak ayında bu seviyelere çıkan enflasyon Mart ayında çift haneye ulaşabilir.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Başanalist

Yazarın Önceki Yazıları