• Zeynep Aktaş

Faizde dördüncü indirim yapıldı

17.12.2021 Cuma 09:30
Merkez Bankası (TCMB) faiz indiriminde dördüncü adımı attı. Eylülde 100 baz puan, ekimde 200 baz puan, kasımda 100 baz puan faiz indirimi yapan Merkez Bankası dün 100 baz puanlık daha indirim yaparak faizi yüzde 14’e çekti.

Merkez Bankası yılın son toplantısını dün gerçekleştirdi. Piyasa beklentilerine paralel 100 baz puanlık indirim yaptı. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı piyasalar tarafından fiyatlanmaya devam ediyor. Dolar kuru 15.36 seviyesinde bulunurken euro kuru 17.37 seviyesinde.

Sınırlı alan tamam

Karar metninde arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar verildiği belirtildi. Metinde 2022 yılının ilk çeyreğinde para politikası çerçevesinin gözden geçirileceği ifade edildi.

İlk çeyrek öngörüsü

Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecek.

Nelere vurgu yapılıyor?

Açıklamada şu detaylar yer aldı:

1 - Milli gelir verileri ve öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir.

2 -  Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır.

3 -  İhracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir.

4 -  Enflasyonda kasımda gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

İndirim süreci nasıl başladı?

1 - Merkez Bankası 23 Eylül’de 100 baz puanla ile faiz indirimine başladı. Politika faizi yüzde 18 oldu. Yüzde 19.25 olan manşet enflasyonun atına indi.

2 - Merkez Bankası 20 Ekim’de yaptığı toplantıda faizi 200 baz puan daha indirerek politika faizini yüzde 16’ya çekti. Kredi risk primi 460’a yükseldi. Hem manşet enflasyon olan yüzde 19.58’in hem de yüzde 16.98 olan çekirdek enflasyonun altına indi faiz.

3 - Merkez Bankası 18 Kasım’da faizi yüzde 15’e çekti. Manşet enflasyon yüzde 19.89, çekirdek enflasyon yüzde 16.82 seviyesinde.

4 - Merkez Bankası 16 Aralık toplantısında faizi yüzde 15’e çekti. Manşet enflasyon yüzde 19.89 Çekirdek enflasyon yüzde 16.82 seviyesinde.

Borsaya yönelim sürebilir

Bu faiz kararı ile birlikte yatırımcılar için temettü ödeyen, ihracat yapan borsa şirketleri gözde olmaya devam edecektir. Yatırım fonları alternatif bir seçenek olarak yatırımcıların ilgi odağında olacak.

Dolar kuru ise yüksek seyrini korur. Merkez Bankası’nın karar metninde 2022 yılının ilk çeyreğinde değerlendirilme yapılacağı vurgulanmakta. Alınan kararların olumlu etkisi görülmesi halinde ülkeye para girişi yaşanırken fiyatlarda dengelenme görülür. Olumlu etki beklenildiği gibi yansımazsa Merkez Bankası yeni aksiyonlar alacaktır.

Yazarın Önceki Yazıları