• Veli Kocatürk

Fed faizi doları durdurur mu?

17.11.2015 Cuma 16:15
FED faiz artırımına bir destek de TÜFE’den geldi. Geçtiğimiz ay FOMC toplantısı sonrası yükselen faiz beklentileri son istihdam verileri ile tavan yapmıştı. Bu gün açıklanan enflasyon rakamlarında ise yükseliş kaydedildi. FED Aralık ayında faiz artırımına adım adım yaklaşıyor. Ancak bu hafta bu beklenti yavaşlayabilir.

Özellikle istihdamda yaşanan önemli yükseliş Aralık ayında faiz artırımı ihtimalini yükselmişti. Beklentiler dahilinde enflasyonda ise bebek adımlarıyla yükseliş kaydedilmeye devam ediyor. Verilerin olumlu gelmesi ise faiz artırımı büyük ölçüde fiyatların içerisinde. Yeniden 1.06 seviyesine dönen EurUsd paritesi ve 99 seviyesinin üzerinde fiyatlanan dolar endeksi piyasanın faiz artırımını büyük ölçüde fiyatladığını gösteriyor. FED bu süreçte yeniden devreye girebilir. Son toplantısında “şahin” bir tutum sergileyen FED, yarın açıklanacak tutanaklarda az da olsa “ güvercin” bir senaryo ile karşımıza çıkabilir. Aralık ihtimali bu denli yükselmişken FED ’den her türlü senaryonun masada olduğu ve özellikle Çin’ e yapılacak bir vurgu piyasanın kafasının karışmasına sebep olabilir. Aralık ayının ortasında gerçekleşecek olan FED toplantına kadar algıyı yönetmek isteyecek olan FED bunu en iyi üyeleri ile yapıyor. Gelecek haftadan itibaren FED üyelerinde güvercin bir tutum görmek mümkün olacak. Üst üste gelen olumlu verilerin piyasayı bir anda sallamasını dolar endeksinin de ani yükseliş kaydetmesini istemeyecek olması bunun en önemli sebebi. Dolar endeksinde faiz artırımı sürecinde önemli bir değerlenme görülebilir. kasım ayı istihdam verileri Aralık ayının ilk haftası açıklanacak. İstihdam verilerinin bir önceki ayda olduğu gibi yüksek açıklanması fiyatlamanın da sertleşmesine sebep olabilir. dolayısıyla FED daha önce yaptığı gibi bu süreci de yönetmek isteyecektir.

Hikaye faiz artırımı ile bitmeyecek elbette. Bir çok istatistik doların faiz artırımından sonra değer kaybettiğini işaret ediyor. Ancak uzunca bir süre sıfıra yakın seyreden faizlerin artırılmaya başlanması Dolardaki değerlenmenin yeterli olmamasına sebep olabilir. Yani piyasa küresel ekonomiyi değerlendirdiğinde hem Çin tarafında hem de Avrupa’da yaşanan yavaşlamayı dikkate aldığında yine güvenli liman olarak Doları görmeye devam edebilir. Aralık ayında Çin’den yeni önemlerle faiz indirimi adımı yaşanması durumunda Dolar daha da güvenli liman haline gelecek ve faiz artırılsa bile ilerleyen dönemde riskten kaçmak isteyen sermaye dolara talep yaratacaktır. Bu süreçte Avrupa’nın ek bir parasal genişlemeye gitmesi Euro’nun değerini hızla düşürürken, enflasyon görünümünde toparlanma sağlaması zor görünüyor. Petrol fiyatlarının seyrinin uzunca bir süre daha düşük kalmaya devam edeceğini düşünürsek Avrupa’da da enflasyonda toparlanma gecikebilir. Bu süreçte ECB’yi yeni parasal genişlemelere itebilir.

Dolardaki hareket yeni yılda da kendini tüm piyasalarda hissettirecektir. Bu hafta FED’den her ne kadar güvercin tutum görme ihtimalimiz varsa da gelecek haftalarda verilerin etkisiyle FED istemese de yenide şahin tutumu ortaya koymak zorunda kalabilir. Yılın final ayı Aralık ise 2015 yılını unutulmaz kılabilir.

Yazarın Önceki Yazıları