• Gökhan Özkan

Piyasalarda Yellen rüzgarı esecek mi?

25.08.2016 Cuma 16:54

Piyasanın ana gündem maddesi bu hafta Yellen’ın Jackson Hole Sempozyumu’nda yapacağı açıklamalar olacak. Beklentiler hafta başından itibaren oldukça yüksek tutuluyor. Piyasaların gözü bu toplantıdan çıkacak dolaylı faiz artırımı mesajlarında. Bu nedenle geçtiğimiz sempozyumlarda ECB Başkanı Draghi, ve FED başkan yardımcısı Fischer’ın para politikaları hakkında sinyaller verdiği bu sempozyum, piyasaların yönünü değiştirebilecek niteliğe sahip.

FED ÜYELERİNİN TONLARI ŞAHİNLEŞTİ !

Burada şahin bir tutum çıkacağına yönelik beklentileri artıran en önemli unsur faiz artırımı yolunda bazı FED üyelerinin söylemlerdeki tonu değiştirmesi. Dudley, Lochart ve Fischer’ın bir kaç hafta itibariyle söylemlerinde Eylül ayının da masada olabileceğine yönelik mesajlar piyasayı düşündürmeye başladı. Burada elbette, Fischer’ın açıklamaları daha çok fiyatlandı ancak Dudley gibi bir üyenin de söylem değiştirmesi burada önemli bir farklılık olarak söylenebilir. Bu durumun ardındaki en önemli temel neden ise, şüphesiz Dolar’ın seyrini dengleyeip Dolar endeksinin 92-100 bandı arasında konsadilasyonunu devam ettirebilmek. Bu doğrultuda yarın konuşma yapacak Yellen’dan da Eylül ayını masada tutabilecek açıklamalar gelme ihtimali söz konusu olabilir. En azından Aralık ayının kuvvetle muhtemel olduğunu kozunu elden bırakmayıp, Dolar’ın seyri üzerindeki hakimiyetini elde tutmak isteyecektir.

GENEL GÖRÜNTÜ

Söylemlerde karşımıza neler çıkabileceği konusunda ise, FED’in dilinden düşürmediği iş gücü piyasasına vurgu ön planda olacaktır. Piyasalar bu doğrultuda 2 Eylül’de gelecek TDİ verisini açıklamalar sonrası yavaş yavaş fiyatlamaya başlayacaktır haliyle. Verimlilik konusu ve konut sektörü de ayrı bir konu olarak tartışılmalı. Son gelen yeni konut satışlarındaki artışın 3. Çeyrek büyümesine yapabileceği katkı güçlü olabilir. Diğer yandan tarım dışı verimlilikte bir trend bozulumu söz konusu. Özellikle 5 yıllık periyotta ciddi bir yükseliş söz konusu olsa da, Ekim 2015’ten itibaren keskin düşüş devam ediyor. Enflasyonist baskıyı net bir şekilde hissedemeyen ABD ekonomisi ise, bu konuda desteği hangi taraftan alacağı oldukça tartışmaya açık bir konu halini aldı. İş gücü konusunda destek bulan ekonominin tüketici fiyatları ve üretici fiyatlı bir destek bulabilme aşaması zorlu geçiyor. Burada enerji fiyatlarındaki zayıf seyrin katkısı yüksek olsa da, harcamalar bazında da zayıf seyri, kişisel harcamalar, perakende satışlar konusunda görmeye devam ediyoruz.Konut sektöründe toparlanmanın en temel bazda 30 yıllık mortgage oranlarındaki zayıf seyrin desteklediği görülmekte. 2010 yılından itibaren konut sektöründe başlayan keskin yükselişin dikkatleri çektiği görülmekte. Dayanıklı mal siparişlerinin son dönemdeki performası oldukça zayıf seyrediyor. Savunma hariç çekirdek dayanıklı mal siparişleri son 1 yılda dalgalı bir seyir izlerken son gelen veride keskin bir gerileme söz konusu olmaktaydı. Büyüme rakamlarının yatırımlar tarafı ise zayıf seyrediyordu.

VERİLER GÖRÜŞ AYRILIKLARINI DERİNLEŞTİRİYOR

FED üyelerinin görüş ayrılıkları yaşaması oldukça normal duruyor. Çünkü gelen ekonomik göstergelerin karmaşık bir seyirde olduğu karar verme mekanizmasını zorluyor. Bu nedenle faizin artırılma aşamasındaki istek ve bu isteğe zemin hazırlayacak temel kavramların destekleyeceği asıl gelişmeler FED’in geçtiğimiz yıla nazaran daha az heyecanlı bir para politikası kullanmasına neden oluyor. Ancak zamanlama açısından geç kalınan bir adımın da piyasada belirli düzeyde risk unsurlarını artırabileceğini düşünen FED üyelerinin genel anlamda dengeleyici politikadan daha şahin bir tutuma geçme aşaması yakına benziyor. Bu da Dolar’a yeniden destek getirebilecek bir görüntüyü ortaya koyarken beklenti fiyatlamalarını da öne çıkarabilecek bir aşamadan geçmemize neden olabilir.

ENDEKSLER VE TAHVİL FAİZLERİ DÜZELTMEYE GİREBİLİR
 


Endekslerde tarihin zirve seviyeleri takip edilmeye devam ediyor. Ancak teknik olarak görülen uyumsuzluk piyasanın gidişatını bir miktar değiştirebilir. S&P’de 2140 seviyesine doğru bir geri çekilme söz konusu olabilir. Dolar tarafında şahinleşen bir metin ve faiz artırımına dair ihtimallerin artması halinde 10 yıllıklarda son dönemde gerçekleşen sıkışmayı yukarı yönlü bozulabilir. Bu tarafta 1.65 seviyesini yukarıda önemli ve trend değiştirici nokta olarak takip etmeye devam ediyor olacağız.

Gökhan Özkan

IşıkFX Araştırma Uzmanı

Yazarın Önceki Yazıları